TUNUS (AA) - Tunus’un Cerbe Adası'nda, Uluslararası Frankofon Örgütü’ne üye ülkelerin katıldığı 18. Frankofon Zirvesi'nin açılış töreni yapıldı.
"Farklılık İçinde İletişim: Frankofon Bölgesi Kalkınma ve Dayanışma Aracı Olarak Dijital Teknoloji" temasıyla düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "Tüm insanlıkla paylaştığımız adalet ve özgürlük idealleri üzerine inşa edilmiş daha iyi bir dünya hayal etmeliyiz." dedi.
Zirve için dünyanın "rüyalar adası" olarak bildiği Cerbe Adası’nın seçildiğine dikkati çeken Said, "Tüm engellere ve değişikliklere rağmen Tunus, zirveyi düzenleme yükümlülüklerine sadık kaldı. Cerbe’de sorunlarımızı belirleme ve bunların üstesinden gelmede başarılı olduğumuz takdirde herkes kazanacaktır." ifadelerini kullandı.
- Küresel kriz somut sonuçlar elde etmeye engel değil
Uluslararası Frankofon Örgütü Genel Sekreteri Louise Mushikiwabo ise "Son 4 yılda Kovid-19 salgını gibi krizler dünyanın dört bir yanında kol geziyordu. İklim değişikliklerinin yanı sıra siyasi değişikliklerin yaşandığı bu fırtınalı dönem, somut sonuçlar elde etmemize engel olamadı." diye konuştu.
Mushikiwabo, zirveyi değişim ve diyalog için bir bağlantı noktası olarak gördüğünü vurgulayarak, "İnsanların hayatını değiştirebilecek faaliyetleri hayata geçirdiğimiz zaman Örgüt, daha etkili ve dayanışmayı destekleyen bir hale gelecektir." diye konuştu.
- Zirveye 89 ülke ve uluslararası kuruluş katılıyor
Tunus'ta iki gün sürecek zirveye Uluslararası Frankofon Örgütüne üye ülke ve uluslararası kuruluşlardan 89 heyetin katılması bekleniyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 14 Kasım'da Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi ile yaptığı görüşmede, zirvenin başarıyla düzenlenmesi için gerekli tüm koşulların sağlanması gerektiğini vurgulamıştı.
Zirvenin medya koordinatörü Muhammed Trabelsi ise 15 Kasım'da düzenlediği basın toplantısında, "31 devlet ve hükümet başkanı, 5 başbakan yardımcısı, çok sayıda dışişleri bakanı, Frankofon bölgesinden sorumlu bakanlar, farklı görevlerde çok sayıda bakan, büyükelçiler ve 7 uluslararası örgütün genel sekreterinin yer aldığı 89 heyet zirveye katılacağını deklare etti." demişti.
- Uluslararası Frankofon Örgütü
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Frankofon Örgütü, Fransızca konuşulan 21 ülke arasında kültür, eğitim ve araştırma alanlarında iş birliğini teşvik etmek amacıyla yapılan anlaşmanın ardından "Kültür, Eğitim, Bilimsel Araştırmalar Alanında İş Birliği Ajansı" adıyla 20 Mart 1970'de Nijer'de kuruldu.
Dönemin Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Senegal Cumhurbaşkanı Leopard Sedar Senghor, Nijerya Cumhurbaşkanı Hamani Diori ve Kamboçya Başbakanı Norodom Sihanuk'un girişimleri örgütün kuruluşunda etkili oldu.
1998'de "Frankofon Hükümetler Ajansı" olarak değiştirilen kuruluş, 2007'de Uluslararası Frankofon Örgütü adını aldı.
2014'e kadar 57'si üye, 23'ü gözlemci üye olmak üzere 80 ülkeden oluşan örgüt, şu anda 54 tam üye, 7 kısmi üye ve 27 gözlemci üye olmak üzere 88 ülkeden oluşuyor.
Temel görevleri Fransız dilinin tanıtımı, kültürel ve dilsel çeşitlilik, barış, demokrasi, insan hakları ve eğitime destek olarak açıklanan örgütün, dünya genelinde 6 bölge ofisi ve 4 daimi temsilciliği bulunuyor.