İngiliz pazar gazeteleri, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali'nin ülkeyi terketmesine yol açan olayların arka planı ve olası bölgesel etkilerini değerlendiriyor.
Independent on Sunday gazetesi, bir ay önce sattığı sebzelere polis tarafından el konulması üzerine kendisini yakan üniversite mezunu bir işportacının bu eylemi sonrasında başlayan olayları: "Bir adamın intiharı, ulusal bir ayaklanmanın kıvılcımını yaktı ve Arap dünyasındaki diğer baskıcı rejimler, Tunus'ta yanan binalarda kendi yıkımlarının tohumlarını görüyorlar" şeklinde değerlendirmiş.
Gazete, söz ettiği bu baskıcı rejimlere örnek olarak, Fas, Batı Sahra, Cezayir, Libya ve Mısır'ın adlarına yer veriyor.
Zeynel Abidin Binali'nin 23 yıllık baskıcı ve yolsuzluklara bulaşmış yönetiminin devrilmesi, demokrasinin gerçeklik olmaktan çok bir kavram olduğu bölgede görülmemiş bir olay olduğu tespitini yapan Independent, bu gelişmenin bölgedeki Arap eylemciler tarafından mutlulukla karşılandığını ifade ediyor.
İnternette aktif olan Arap muhalifler, sosyal iletişim sayfalarındaki profil resimlerini Tunus bayrağıyla değiştirip, Twitter gibi sitelerden kutlama mesajları yayınlıyorlar.
Mısırlı bir aktivist olan Hüsam Bahgat, kendi ülke halkının da Tunusluları izlemesi gerektiğini söyleyip, "Kurtuluşumuza doğru dev bir adım atmışız gibi hissediyorum" diyor.
"Tunus geri döndürülmesi zor bir ivme başlattı"
Yine Mısır'da bir başka grup eylemci, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına karşı düzenledikleri gösteride, Tunus'u bir uçakla terkeden eski cumhurbaşkanı Binali'ye göndermede bulunarak, "Mübarek, seni de bekleyen bir uçak var" şeklinde sloganlar attılar.
Independent'ın yorumlarını aktardığı Kuzey Afrika uzmanı Maha Azzam, Tunus'un geri döndürülmesi zor bir ivmeye yol açtığını ancak Tunus ile diğer bölge ülkeleri arasında ciddi farklar olduğunu söylüyor.
Tunus'un Arap dünyasını sarsıcı bir etki yaptığını kabul eden Sunday Telegraph gazetesi ise, bir demokratik reform dalgası beklenmemesi gerektiği görüşünde.
Gazetenin yazarı Richard Spencer, yazısına Tunus'un devrilen lideri Zeynel Abidin Binali'nin 2008 yılında ABD'li yetkililere yaptığı açıklamaları, Wikileaks'in son sızdırdığı belgeler üzerinden aktararak başlıyor.
Diktatörlüklerin zayıflığını en iyi diktatörler bilir
Binali, sızdırılan belgelere göre, Libya lideri Muammer Kaddafi'den "normal biri değil o" diye söz ediyor. Tunus'un Orta Doğu'da değil de Kuzey Afrika'da olduğu için şanslı olduğunu söylüyor ve Mısır'ın ise patlamaya hazır bir yer olduğunu, Müslüman Kardeşler'in er ya da geç iktidarı devralacaklarını ifade ediyor.
Sunday Telegraph yazarı Spencer, şimdiden dönüp bakıldığında bu ifadeleri sarf eden Binali'nin düştüğü duruma gülmenin kolay göründüğünü ancak pek öyle olmadığını savunuyor.
BBC