TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, seçmenlere erken genel seçimlere katılım çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Said, oy kullanacağı başkent Tunus’taki seçim merkezinde Tunus devlet televizyonuna açıklamada bulundu.
Vatandaşlardan seçimlere katılım sağlamalarını isteyen Said, "Tüm zorlukların bilincinde olarak gelin el ele ülkemiz için yeni bir tarih yazalım." ifadelerini kullandı.
Milletvekili adaylarına da seslenen Said, şöyle devam etti:
"Yeni milletvekilleri seçmenlerin takibi altında olduklarını unutmadan vadettikleri hizmetleri yerine getirmedikleri takdirde, seçim kanununda yer aldığı gibi onlardan temsilcilik görevi geri alınabilir."
Tunus’ta, parlamento üyelerini belirleyecek erken genel seçimler için yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, akşam 18.00’de sona erecek.
- 161 sandalyeli parlamentoya girmek için 1058 aday yarışıyor
Kayıtlı 9 milyon 200 bin seçmenin olduğu Tunus’ta, 161 sandalyeli Meclis için 10’u diasporada olmak üzere 161 seçim bölgesinden, 120’si kadın 1058 aday milletvekili olmak için yarışıyor.
Yeni seçim sisteminde parti listeleri değil, bireysel başvuru sistemi benimsendiğinden başvurularda bağımsız adaylar ön plana çıktı.
Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 15 Aralık’ta yaptığı açıklamada, 45 bin kişinin görev alacağı seçimlerin yerli ve yabancı, 1800 gözlemci tarafından izleneceğini duyurmuştu.
- Partilerin çoğu seçimi boykot ediyor
Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıkladı.
Açıklamanın ardından ülkedeki siyasi partilerden, Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.
- Tunus'ta erken seçime giden süreç
Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.
Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.
Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.