İNTERNET Andıcı Davası sanığı Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın Kuzey Irak üzerinden Rusya’ya kaçtığı belirlendi. İnternet Andıcı iddianamesinden sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Bakıcı, GATA’da tedavi altına alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde GATA’dan taburcu edilen Bakıcı kayıplara karıştı. Görev yerine gitmeyen, teslim de olmayan Bakıcı’nın yapılan incelemede Kuzey Irak üzerinden Rusya’ya geçtiği belirlendi. Ergenekon Davası Sanığı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’den sonra ikinci firari paşa olayı yaşanırken Tümgeneral Mustafa Bakıcı firari sanık durumuna düştü.
Jandarma Genel Komutanlığı 23. Sınır Tümen Komutanı olan Bakıcı, İnternet Andıcı soruşturmasında adı geçtiği için Yüksek Askeri Şura’da pasif bir görev olarak değerlendirilen Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı’na atandı. İddianame açıklandıktan sonra sanık durumuna düşen Bakıcı hakkında 8 Ağustos’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yaklama kararı verildi. Karara itiraz eden Bakıcı, sonuç alamayınca GATA’ya yatırıldı. 23 Ağustos’ta yattığı GATA’dan 3 gün sonra taburcu kararı çıktı ve Bakıcı aldığı bir hafta istirahat raporuyla GATA’dan ayrıldı. Kara Kuvvetleri’ndeki yeni görevine başlayan Bakıcı, bir aylık izin dilekçesi verdi. Dilekçesi yetkili makamlar tarafından onaylanıp, izne ayrılan Bakıcı’dan bir daha haber alınamadı.
Vekaletle emeklilik dilekçesi
Tümgeneral Bakıcı, savcılığa giderek teslim de olmadı. Bakıcı, geçen 12 Eylül’de eşine verdiği vekaletnameyle emeklilik dilekçesini Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na iletti. Kendisinden haber alınamayan Bakıcı, ailesinin de yerini bilmediklerini ifade etmeleri üzerine firari duruma düşerken, durum ilgili birimlere, sınır kapılarına ve havaalanlarına bildirildi. Yapılan incelemede Tümgeneral Bakıcı’nın Kuzey Irak üzerinden Rusya’ya kaçtığı belirlendi. Ailesi oldukça zengin olan Bakıcı’nın kaçmadan önce hesaplarını boşalttığı ve yanına yüklü miktarda para aldığı belirlendi.
Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı da haberdar edilirken, Tümgeneral Bakıcı’nın izinli olduğu sırada eşi üzerinden verdiği emeklilik dilekçesi hızla işleme konuldu. Emeklilik işlemleri sürerken Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliği tarafından; “K.K.K.lığında göreve başladığı esnada hakkında çıkarılan yakalama kararı gereği yakalanarak adli makamlara teslim edilmiş olması gerektiği, bunun yapılmadığı gibi bazı merciler tarafından kendisine izin verildiği ve emeklilik işlemleri yapıldığı, bu durumun süreçte görev alan makamları sorumlu konuma düşüreceği” görüşü belirtildi.
Adli Müşavirlik üç suç belirledi
Görüş üzerine, İdari Tahkikat Heyeti kuruldu ve süreç mercek altına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan Bakıcı’nın göreve başladığında yakalanıp teslim edilmemesi, kendisine izin verilmesi ve emeklilik dilekçesinin kabul edilip işleme konulmasının ayrı ayrı suç oluşturduğu ve işlemleri gerçekleştirenlerin yargılanmasını gerektireceği belirtiliyor. Ancak bu sırada dilekçe işleme konulduğu için emekli işlemleri tamamlandı ve Bakıcı 20 Eylül’de emekliye ayrıldı.
Rütbe firar ve karartmaya engel değil!
Son dönemin büyük davalarında bugüne kadar muvazzaf generallerin delil karartma ve kaçma ihtimallerinin olmadığı konusunda ısrarlı görüşler dile getirildi. Ancak yaşananlar, delil karartma ve kaçmada sanıklar açısından sıfatın önemi olmadığını gösterdi. Ergenekon, Balyoz ve İnternet Andıcı davalarında tutukluluk halleriyle ilgili sürekli eleştirilen “delil karartma” ve “kaçma” gerekçelerinin ikisi de bu olayda gerçekleşti. İlk örneği general Levent Ersöz’ün Rusya’ya geçmesiyle gerçekleşen kaçma olaylarına İnternet Andıcı davasında hakkında yakalama kararı çıkarılan Mustafa Bakıcı örneği eklendi. Bakıcı Paşa, Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Daire Başkanı iken aleyhine kullanılabilecek tüm delilleri imha ederek ayrılmakla yani “delil karartmakla” da suçlanıyor.