Alman "Der Spiegel" dergisi, Lübnan'daki hükümet krizi ile ilgili olarak verdiği bir haberde, diplomatik çabalarda tüm ümitlerin Türkiye'nin üzerinde olduğunu belirtti.
"Türklerin zamanı" başlığı ile verilen haberde, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin kurduğu Batı yanlısı hükümetin yıkılmasından sonra Türk yönetiminden, Lübnan'da birbirine düşman olan partileri müzakere masasında bir araya getirmesinin beklendiği ifade edildi.
Hariri'nin geçen hafta Washington ve Paris'e gittikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Ankara'ya gittiği hatırlatılan haberde, Lübnanlı bir diplomatın, "Suudi Arabistan ve Suriye'nin arabuluculuk çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi Türklerin zamanı" şeklinde konuştuğu kaydedildi.
"Tüm ümitler Türkiye üzerinde" denilen haberde, Türk hükümetinin, 2008 yılında Lübnan'da yaşanan kanlı sokak çatışmalarından sonra Batı yanlısı güçler ile Hizbullah arasında arka planda arabuluculuk yaptığı ve Doha'da anlaşma sağlanmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.
Suriye ve İsrail'in 2008 yılındaki arabuluculuk çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Lübnan krizinin Türk hükümeti için dış politikada gerçek anlamda ilk sınav olduğu kaydedildi.
TÜRKİYE ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE
Öte yandan Lübnan'daki siyasi krize çözüm bulmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Katar Emiri Al Tani'yle biraraya geldi.
Zirveden sonra yapılan ortak açıklamada, zirveyi gerçekleştiren üç liderin, ''Lübnanlı taraflar arasındaki uzlaşmanın sağlanmasını amaçlayan Suriye-Suudi Arabistan iyi niyet çabalarına dayalı olarak sorunun çözüme kavuşturulması ve durumun kötüleşmesinin engellenmesi hususlarının önemini vurguladıkları'' bildirildi.
Lübnan'daki hükümet kriziyle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani toplantı yaptılar.
Toplantının ardından üç liderin yaptığı ortak açıklama şöyle:
''Görüşmelerde başta Lübnan'da yaşanan kriz olmak üzere bölgedeki son gelişmelerle ilgili konular ele alınmıştır. Görüşmelerde üç lider, Lübnanlı taraflar arasındaki uzlaşmanın sağlanmasını amaçlayan Suriye-Suudi Arabistan iyi niyet çabalarına dayalı olarak sorunun çözüme kavuşturulması ve durumun kötüleşmesinin engellenmesi hususlarının önemini vurgulamışlardır. Üç lider, Lübnan halkının çıkar ve istikrarını sağlayacak ve Lübnanlılara yardımcı olacak siyasi çabalar somutlaşıncaya kadar (yeni hükümetin kurulması için) Lübnan Parlamentosundaki istişarelerin ertelenmesi kararını memnuniyetle karşıladılar.''
FRANSA: TEMAS GRUBU KURALIM
Fransa ise Lübnan'daki hükümet krizini aşmak için temas grubu kurulmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bu çerçevede Türkiye, Suudi Arabistan, Suriye, Katar ve Amerika Birleşik Devletleri liderleriyle temasta olduğu belirtildi.
Fransa, en kısa sürede söz konusu ülkelere toplantı çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Krizin odağındaki Lübnan uluslararası toplumun yürüttüğü bu diplomatik çabaların sonuçlarını bekliyor.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, bugün yeni hükümet kurulması amacıyla siyasi gruplarla yapacağı görüşmeleri erteleme kararı aldı.
Süleyman'ın Şam'daki zirvenin sonucunu beklemek için böylesi bir karar aldığı söyleniyor.
ntvmsnbc / Ajanslar