Konya Tüketici Mahkemesi, Karatay Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın, tüketici kredilerinde KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) oranındaki artışı, artıştan önce tüketici kredisi çeken müşterisine yansıtan bankayı, “fazla ödeme olan 649,52 TL'nin iade edilmesine” mahkum eden kararını onadı.
Kredi kartlarıyla ilgili önemli gelişme
Davacı avukatı Ömer Arıcı, müvekkili Veysi B'nin, tüketici kredilerindeki KKDF kesinti oranı yüzde 10 iken bir bankanın Konya Şubesi'nden 16 Eylül 2010'da 60 ay vadeli 38 bin lira kredi çektiğini, kredi çekildikten yaklaşık 1,5 ay sonra ise 28 Ekim 2010'da Bakanlar Kurulu kararıyla KKDF kesinti oranının yüzde 15'e çıkarıldığını söyledi.
Müvekkilinin krediyi kesinti yüzde 15'e çıkmadan önce çekmesine rağmen, bankanın aradaki yüzde 5'lik farkı 649,52 TL olarak krediye yansıttığını ifade eden Arıcı, müvekkilinin bu farkın iade edilmesi talebiyle hukuk mücadelesi başlattığını ve 8 Kasım 2010'da Karatay Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurduğunu anımsattı.
"MÜZAKERE EDİLMEDEN TEK TARAFLI MÜDAHALE"
Arıcı, Hakem Heyeti'nin 10 Aralık 2010'daki kararında müvekkilini haklı bulduğunu, “Resmi Gazete ile yürürlüğe giren KKDF kesintisinin yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmasının banka ile akdedilen sözleşmeye aykırı olduğu, sözleşmeye tüketicinin iradesi dışında, kendisi ile müzakere edilmeden ve tek taraflı olarak müdahale edildiği, kredi akdedilmesi tarihi ile kazanılmış hakkın doğduğu ve yapılan işlemin 4077 Sayılı Tüketici Kanununa aykırı olduğu” gerekçeleriyle Veysi B'nin yapmış olduğu fazla ödemenin kendisine iade edilmesine karar verdiğini belirtti.
Bu kararın ardından bankanın Konya Tüketici Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yaptığını dile getiren Avukat Arıcı, mahkemenin bankanın başvurusunu reddederek, “kesilen miktarın iadesi, henüz kesilmeyen miktarın iptali” yönünde karar verdiğini bildirdi. Kararı değerlendiren Arıcı, şunları kaydetti:
“Tüketici Mahkemesi'nin kararı kesin ve Yargıtay yolu kapalı. Tüketici kredisi çeken herkesi yakından ilgilendiren karar, emsal teşkil edecektir. Türkiye'nin her yerinden bizi arıyorlar. Hala devam eden binlerce dava var. Çekilen kredi tutarına göre kredilere yansıtılan KKDF oranları farklılık gösteriyor. Benzer durumdaki tüketiciler sonuna kadar haklarını aramalı.”
"4-5 AY İÇERİSİNDE PARALARINI GERİ ALABİLİRLER"
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç de kararın temyiz yolunun kapalı olduğunu vurgulayarak, “Banka bugüne kadar tahsil ettiği miktarı tüketiciye ödeyecek, henüz tahsil edilmeyen ancak kredi taksitlerine yansıtılan kısım ise iptal edilecek” dedi. Benzer durumdaki tüketicilerin bu kararı emsal göstererek hakem heyetlerine başvurabileceğini vurgulayan Dinç, tüketicilerin 4-5 ay içerisinde paralarını geri alabileceklerini söyledi.
Dinç, kararın tüketiciler adına kazanılmış yeni bir zafer olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“KKDF kesintileriyle ilgili Hakem Heyeti bazında benzer birkaç karar vardı. Bu karar, Tüketici Mahkemesi bazında ilk olma özelliğini taşıyor. Bir çok konuda tüketicilerin hukuki mücadelelerini devam ettirmeleri gerekiyor. Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak oranları ve kredi kartı aidatları gibi konularda tüketiciler haklarını aramalı. Tüketicilere dernek olarak elimizden gelen yardımı yapmaya her zaman hazırız.”