TÜBİTAK'tan özel eğitim projesi

TÜBİTAK tarafından geliştirilen Taksis projesi Özel Harekât birimlerine gerçeğinden farksız bir çatışma eğitimi sunuyor.

Sabah Gazetesi'nden İsmail Uğur Arabacı'nın haberine göre; Askeri ve sivil alanda son dönemde çok önemli atılımlar gerçekleştiren TÜBİTAK, yeni ve çarpıcı bir projeye daha imza attı. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı için yürütülen TAKSİS projesi bitme aşamasına geldi. Yazılım sistemleri, lazer teknolojisi ve konumlandırma sistemleri tamamen yerli olan bu eğitim projesi, birçok yönüyle dünyada tek olma özelliğini taşıyacak.

GERÇEĞE YAKIN OPERASYON ORTAMI

TAKSİS, gerçeğe yakın çatışma ortamı yaratan bir eğitim sistemi... Özel Harekât Daire Başkanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda iki kurum arası yapılan görüşmelerle hayata geçirilen TAKSİS Özel Amaçlı Taktik Operasyon Eğitim Sistemi projesinin en önemli özelliği tamamen yerli olması. TÜBİTAK patentli özel tasarım lazer algılayıcı eğitim elbiseleri ile birlikte yüksek hassasiyetli konumlandırma ve kamera sistemlerini kapsayan proje pek çok özelliğiyle de dünyada tek. Yaklaşık 3 yıldır yürütülen çalışmalar sonunda son halini alan projenin, şubat ayı içinde Özel Harekât Daire Başkanlığı'na teslim edileceği belirtiliyor. Gerçeğe yakın operasyon ortamı yaratan TAKSİS projesi, özel harekât polisinin eğitimi için geliştirildi. Özel harekât polislerinin operasyonlarda kullandığı MP5, M4A1, AK 47, Glock 17 gibi silahların orijinalinden hiçbir farkı olmayan lazerli eğitim silahlarının kullanıldığı bu sistemde, silahların geri tepmesine kadar en ince ayrıntılar bile unutulmamış.

EL VE SİS BOMBALARI, BUBİ TUZAKLARI

Polislerin eğitimlerde giyecekleri kıyafetler ise oldukça hassas lazer alıcılarla donatılmış. Bütün vücutta 85 ayrı noktada alıcısı bulunan sistem bu özelliği ile de türünün tek örneği. Sistemde silahların yanı sıra orijinalleri ile aynı esasa göre çalışan el bombaları, sis bombaları ve bubi tuzakları kullanılıyor. Çatışma esnasında komuta merkezinde bulunan eğitmenler tarafından personelin elindeki tüm silahlar kontrol edilebiliyor. Örneğin tam bir çatışma senaryosu oynanırken kontrol merkezindeki eğitmen tarafından görevli polisin silahına tutukluk verilebiliyor. Böylece personelin, çatışma esnasında yaşanabilecek her türlü olumsuz senaryoya karşı vereceği tepki öğrenilmiş oluyor. Sistemde ayrıca eğitime katılan tüm personelin düzenli olarak nabız ve kalp atışları da takip ediliyor. Eğitim çalışması bittiğinde ise tüm polis memurlarının çatışma başarıları, kendini koruma, bölge koruma ve terörist fark etme gibi aşamalardaki performansları sistemde raporlanıyor.

SİSTEM ŞUBAT AYI İÇERİSİNDE KURULACAK

Sabah Gazetesi, TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesine gerçekleştirdiği ziyarette, BİLGEM BTE'nin Müdürü Atakan Erdem'den bilgi aldı. Projeyi anlatan Erdem, "Eğitim mermilerinin yerine düşük güçlü lazerlerin kullanıldığı sistem sayesinde mühimmatlardan büyük ölçüde tasarruf sağlanacak" dedi. Erdem, sistemi şubat ayı içinde Ankara Gölbaşı'nda bulunan Özel Harekât Daire Başkanlığı'nda kuracaklarını da sözlerine ekledi.ensonhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri