'Torba'dan devletin kasasına 57 milyar TL giriyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasında başvurular dün akşam sona erdi. Maliye Bakanlığı verilerine göre 5 milyon mükellef vergi dairesinin kapısını çalarken, borç yapılandırma miktarı 35 milyar liraya yaklaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yapılandırmasından gelmesi beklenen 22 milyar lira ile birlikte devletin kasasına toplam 57 milyar lira para girecek. 25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren uygulamayla ilgili net sonuçları ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak. Borçların yeniden yapılandırılması Maliye'nin yanı sıra şirket, vakıf ve birliklerin de yüzünü güldürdü. Yüksek miktarda vergi cezası kesilen şirketler, borçlarını taksitlendirerek rahatladı.

Dün akşam itibarıyla alınan son verilere göre 33 milyar 520 milyon liralık vergi borç yapılandırılması için 4 milyon 910 bin mükellef, 5 milyon 791 bin dosya için başvuruda bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gece 24.00'e kadar başvuru yapılması için sistem açık hale getirilirken, postadan gelecek müracaatlar ile birlikte toplam rakamın 35 milyar lirayı bulacağı ifade ediliyor. Vergi borç yapılandırmasında bulunan mükellef sayısının ise 5 milyonu aşacağı belirtiliyor. Son gün olan dün öğleden sonra gelen başvurularda saatte 100 bin rakamına ulaşıldığını aktaran Maliye'den üst düzey bir yetkili, "31 Mayıs gecesine kadar başvuru imkanı var. Bazı mükellefler posta yoluyla başvuruda bulunduğu için onlar bugün veya yarın elimizde olur. Kesin sonuçlar ise perşembe veya cuma günü belli olur." dedi.

Hükümetin borç yapılandırma çalışması Maliye'nin yanı sıra şirket, vakıf ve birliklerin de yüzünü güldürdü. Yüksek miktarda vergi cezası kesilen şirketler borç yapılandırması için Maliye Bakanlığı'nın kapısını çaldı. Yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme dönemi 30 Haziran 2011 tarihinde sona erecek. İlk sırada 3,5 milyar liralık vergi cezası ile Merkez Bankası Vakfı yer aldı. Gecikme cezası ve faiziyle birlikte 6 milyar lira olarak istenen miktar yapılandırma sonrasında 800 milyon lira düzeyine indi. 30 bin lirayı bulan emeklilik maaşıyla gündemden düşmeyen Merkez Bankası Vakfı'nın, bu borcun yanı sıra matrah artırımı başvurusu yaptığı da belirtiliyor. Buradan yapılacak ödeme ile birlikte vakfın, devlete 850 milyon liraya yakın bir ödeme yapması bekleniyor. Yapılandırma için Maliye'nin kapısını çalan bir başka dev Tüpraş oldu. Şirket, 800 milyon liralık faturayı 152 milyon TL olarak ödeyecek. Vergi incelemeleri neticesinde yapılan tarhiyatları için yargıya başvuran Doğan Grubu ise inceleme raporları için yapılandırma başvurusu yaptı. Gruba yapılandırma sonrası ihtilaflı borçlar için yaklaşık 860 milyon lira, matrah artırımları için de yaklaşık 81 milyon lira vergi tahakkuk verildi.

Vergi dairesine borç yapılandırma başvurusu için Türkiye Noterler Birliği'nin de başvuru yaptığı belirtiliyor. Gelirler kontrolörleri tarafından 500 milyon liralık vergi cezası kesilen Digiturk'ün yapılandırma yerine uzlaşma seçeneğini tercih edeceği belirtiliyor. Turkcell'in ise yapılandırmadan yana tercih kullanacağı ifade ediliyordu. Yine gelirler kontrolörlerinin vergi incelemeleri sonucu, kendilerine 700 milyon lira vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi çıkarılan Trakya Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ, Uni-Mar Enerji Yatırımları AŞ ve Süsel-Süzer Elektrik Limitet Şirketi de, yapılandırmadan yararlandı. Söz konusu elektrik şirketlerine yapılandırma sonrasında 120 milyon lira vergi tahakkuk ettirildi.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurularında vergiyle ilgili sonuçlar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak. Batman'da gerçekleştirilmesi planlanan toplantının 2 Haziran'da yapılması bekleniyor.

VERGİ BORCUNU YAPILANDIRAN DEVLERDEN BAZILARI

Kurum adı Vergi borcu (TL) Ödeyeceği miktar (TL)

Merkez Bankası Vakfı 6 milyar 800 milyon

TÜPRAŞ 800 milyon 152 milyon

Doğan Grubu 4,8 milyar 941 milyon

Trakya Elektrik, Uni-Mar Enerji,

Süsel-Süzer Elektrik 700 milyon 120 milyon

Google 71 milyon 35 milyon

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri