İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, akaryakıt alanında bir marka üreterek belediyeye yeni gelir kaynağı oluşturmaya yönelik bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Bir marka ismi yok henüz. Ucuz akaryakıt vereceğimiz bir çalışma da yok'' dedi.
Kadir Topbaş, Sait Halim Paşa Yalısı'nda düzenlenen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Encümen Toplantısı'na katıldı.
Toplantıya ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, bu akşam Asya Belediyeler Konferansı'nın açılış yemeğine ev sahipliği yapacaklarını yarın da konferansın başlayacağını belirterek, TBB'nin kendi dönemlerinde çok daha aktif bir rol oynamaya başladığını dile getirdi.
TBB'nin yerel yönetimleri ilgilendiren yasal düzenlemelerde müdahil olduğunu, taleplerini hükümete ve ilgili bakanlıklara aktardığını anlatan Topbaş, dün de TBB üyesi belediye başkanları ve yetkililerine yönelik ''Torba Yasa'' olarak bilinen 6111 sayılı kanun hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Dünyada ciddi anlamda bir yerelleşme süreci yaşandığına, bunun farkında olan ülkelerin, yetkilerini, yerelleşme konusunda kullandığına işaret eden Topbaş, ''Türkiye'de yerel yönetim yasalarında reform nitelikli değişiklikler yapıldı. Ama bizim yerel yöneticiler olarak çok daha farklı beklentilerimiz var. Bu beklentilerimize de cevap bulabileceğimizi tahmin ediyoruz. Belediyelerimizin çok daha iyi hizmet vermesi ve halkımızın daha müreffeh bir seviyeye ulaşması, barışa, sevgiye, hoşgörüye dayalı kentler oluşturma adına el birliği yaparak bu çalışmaları yapmaktayız'' diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Topbaş, ''(Halk benzin) şeklinde haberler yer aldı medyada. Dün bir TV'de yaptığınız açıklamayla ilgili?'' şeklinde hatırlatmada bulunulması üzerine, ''Bir marka ismi yok henüz. Ucuz akaryakıt vereceğimiz bir çalışma da yok. İSPARK gibi akaryakıt alanında da yeni bir marka üreterek, Belediyemize yeni gelir kaynağı oluşturmak adına bir çalışma yapıyoruz'' dedi.
Benzinin mevcut bir piyasa fiyatı olduğunu hatırlatan Topbaş, ''Rekabet oluşturmak değil, kendi içerisinde kaliteli, güzel hizmet verecek bir marka değeri oluşturmak amacımız'' ifadesini kullandı.
''Benzin de Halk Ekmek'te olduğu gibi ucuzluk olacak mı?'' sorusuna da önce markanın ortaya çıkması gerektiği, bunun, sonra değerlendirilebileceği yanıtını veren Topbaş, Belediyenin, aynı zamanda, bağlı bulunan pek çok biriminde kullanılan araçlarla bir akaryakıt tüketicisi olduğunu, bu şekilde akaryakıt temininin kendilerine de tasarruf sağlayacağını anlattı.
Kadir Topbaş, ''Bu, ulaşımda bilet fiyatlarına da yansıyacak mı?'' şeklindeki bir soru üzerine de ''Türkiye'deki diğer belediyelere ve ulaşım akslarına baktığımız ve mesafelerle ölçtüğümüz zaman İstanbul'da bilet fiyatları pahalı değil. Belki bundan sonraki zamlarda bütün bu saydığım etkenlere de dikkat edilir. Tüm belediye başkanlarımız, hizmet verirken mümkün mertebe zam yapmamaya, ucuz ve kaliteli bir hayat sunmaya özen gösteriyor. Tabii ki bu imkan ve kaynaklar çerçevesinde bunu yapabiliyoruz'' diye konuştu.
TTB'nin toplu taşımadaki akaryakıtta ÖTV'nin kaldırılması talebi bulunduğunu, böyle bir şey olursa bunun Şehit Hatları ve İDO'da olduğu gibi kendilerini rahatlatacağını söyleyen Topbaş, ucuz ulaşım için de yenilenebilir enerji ve elektrikli araba konusunda çalışmaları bulunduğunu hatırlattı.
''Konuyla ilgili ciddi adımlar attık. Araç dolum istasyonlarıyla ilgili İSPARK şirketimizin çalışması var'' diyen Topbaş, ''Elektrikli otomobiller için belirlediğiniz şarj istasyonları var mı?'' sorusu üzerine de şarj istasyonlarının kentin planları dahilinde ihtiyaç duyulan alanlarda ve yeni gelişen noktalarda konumlanacağını anlattı.