TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yaptığı açıklamada, çevreden yalıtılmış sitelerin, sosyal ilişkileri zayıflattığını ve insanları dışarıdaki hayata yabancılaştırdığını belirtti.
Yaşanan ekonomik ve sosyal gelişim doğrultusunda vatandaşların talep ve beklentilerindeki değişimi gördüklerini ve seslerine kulak verdiklerini dile getiren Turan, toplumda her daim dayanışma kültürünü yaşatma arzusu olduğunu ancak çevreden yalıtılmış siteler kurulduğunda ilişkilerin gittikçe azaldığına işaret etti.
Turan, "Hepimizin aradığı, bu topraklara ait, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluştuğu, semt sakinlerinin esnafla iç içe olduğu 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanları" ifadesini kullandı.
"SOSYAL İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK"
Geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerde hayat bulması için TOKİ olarak bundan böyle, konutların sadece nicelikleriyle değil, nitelikleriyle de ilgileneceklerini vurgulayan Turan, mahalle konseptini, temel üretim yaklaşımlarının başına aldıklarını ve konut üretimlerini sosyal ihtiyaçlara cevap verecek biçimde şekillendirmeye başladıklarını anlattı.
"KAYAŞEHİR PROJESİ ÖNEMLİ BİR ADIM”
Turan, mahalle konseptine dönük projelere İstanbul ve Gaziantep illerinden başlandığını bildirdi.
İdare'nin en yoğun faaliyette bulunduğu İstanbul'daki Kayaşehir'de yürütülen 2 bin 618 konutluk projenin, TOKİ'nin bundan sonra takip edeceği mahalle kültürü felsefesinin önemli bir adımı olduğunu belirtti.
TÜM NÜFUS PROFİLLERİNİN SOSYAL İHTİYAÇLARI DÜŞÜNÜLDÜ
"Kayaşehir'de yürütülen projeyle, içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkanların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu, büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu bir mahalle konseptini göreceksiniz" diyen Turan, "Bu konsepteki projelerimizde, 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçlar düşünüldü" değerlendirmesinde bulundu.
DAYANIŞMAYI ESAS ALAN BİR DİSİPLİN DEĞİŞİKLİĞİ
Turan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mahalle konseptini benimseyen üretimler, toplumsal dayanışmanın sürdürülebilirliğini esas alan önemli bir disiplin değişikliğidir. Sadece bir kamu kurumu olan TOKİ'nin değil, özel sektörümüzün de bu disiplin değişikliğini benimsemesi, toplumsal dayanışma ve uyum açısından önemlidir."