'Gerçek zamanlı' bir sensor ve insülin veren bir pompadan oluşan yapay pankreasın geceleri kandaki şeker seviyesini kontrol edebileceği sonucuna varıldı.
Bu cihazla, kandaki şeker seviyesinin tehlikeli derecede düşmesi riskinin önemli oranda azaltılabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar Lancet dergisinde yayınlanan çalışmanın, bu alanda 'ileriye doğru atılmış önemli bir adım' olduğunu söylüyorlar.
Tip 1 diyabet, kronik ve ölüm riski taşıyan bir hastalık. Bu hastalarda pankreas, kandaki şeker seviyesini düzenleyen insülin hormonunu üretmiyor.
Araştırmada, Tip 1 diyabet hastası 17 çocuk ve genç 54 gün süreyle hastanede tutuldu.
Kandaki glikoz, yani şeker seviyesini gözlemleyen sistemler ve insülin pompaları Tip 1 diyabet hastaları tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Ancak bu cihazlar, daha önceden belirlenen zamanlarda, kana belirli miktarlarda insülin pompalıyor.
Yeni hesaplama yöntemi
Araştırmacıların geliştirdiği hesaplama yöntemiyle bu cihazların her hasta için gerçek zamanlı glikoz ölçümleri yaparak, uygun vakit ve uygun miktarlarda insülin pompalaması sağlanıyor.
Bilimadamları çalışmada, yapay pankreas sisteminin, hastalara daha önceden belirlenmiş miktarlarda insülin veren sisteme kıyasla kandaki şeker seviyesini daha iyi düzenleyip düzenlemediğini ölçtü.
İki sistem farklı koşullarda kıyaslandı. Örneğin, kan şekerinde büyük artışa yol açabilecek ağır bir akşam yemeği yiyip, hemen uyuyan çocuklar incelendi. Daha sonra da akşamları kandaki şeker seviyesini, şeker komasına girecek kadar düşürebilecek egzersizler yapan çocuklara bakıldı.
Araştırmada yeni geliştirilen hesaplama yöntemini kullanan yapay pankreasların, günün yüzde 60'ında kandaki şeker seviyesini normal değerlerde tutabildiği anlaşıldı.
Belirli zamanlarda insülin veren pompalarınınsa günün yüzde 40'ında şeker seviyesini normal değerlerde tutabildiği belirtildi.
Yapay pankreasın, şeker koması riskini de önemli ölçüde azalttığı kaydedildi.
Cambridge Üniversitesi'nin Metabolik Bilimler Enstitüsü'ndeki araştırma ekibinin başkanı Dr. Roman Hovorka, 'Elde ettiğimiz sonuçlar geliştirdiğimiz hesaplama yönteminin mevcut cihazlarla kullanımı sayesinde çocuklarda glikoz kontrolünün geliştirilebildiğini ve geceleri şeker komasına girme riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.' dedi.