İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasının, bölgesinde barışı destekleyen bir strateji izleyen Türkiye için bir zafer olacağını yazdı.
Türkiye ile Ermenistan arasında İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan protokollere ve iki ülke ilişkilerine İngiliz gazeteleri sayfalarında geniş yer ayırdı.
Financial Times gazetesi, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılan imzalarla, hem diplomatik ilişkilerin yeniden inşasının sağlanacağını, hem de sınırın açılacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da imza törenine katılması ABD'nin Kafkasya bölgesine verdiği önemi gösterdiğini bildirdi.
Financial Times, "Bölgesinde barışı destekleyen bir strateji izleyen Türkiye için bu bir zafer olacak" yorumunu yaptı.
Times gazetesi ise, "Ermenistan ve Türkiye yüzyıllık husumete son verecek" diye yazdı.
Haberde, yüksek düzeyli diplomatlar tarafından da izlenecek imza töreninde Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının imzalayacağı protokollerle, "Avrupa'nın son kapalı sınırının açılacağı" kaydedildi.
Gelecek Çarşamba günü oynanacak Türkiye-Ermenistan maçına da değinen gazete, "Bu maç, ilişkilerin yeniden inşası için son tarih niteliği taşıdı" yorumunu yaptı.
Times, imza töreninin, iki ülke kamuoylarındaki çeşitli grupların protestolarına yol açtığını da yazdı.
'Yeni anlaşmaya karşın eski sorunlar sürüyor'
Haftalık Economist dergisinin bugünkü sayısında da aynı konuya ilişkin bir yazı yer alıyor. Anlaşma taslağının, Türkiye'yle Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını ve iki ülke arasındaki sınırın yeniden açılmasını öngördüğünü hatırlatıyor Economist...
Dergi, 1915'te yaşananlara giden sürecin tarihçilerin oluşturacağı ortak bir komisyonca araştırılmasına yönelik planınsa, Ermeni diasporasını öfkelendirdiğini belirtiyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan; Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Lübnan'da binlerce Ermeni tarafından protesto edilmişti.
Economist'e göre, ortada yeni bir anlaşma var ama eski tartışmalar hala sürüyor. Yazı şu cümlelerle noktalanmış:
"Türkiye'nin kaygısı, Ermenistan'la sadece bir anlaşma imzalamanın ve bunu onaylamamanın, Amerikan Kongresi'nin Ermeni trajedisini bir soykırım olarak nitelendiren bir yasa tasarısını kabul etme tehdidinden kurtulmak için yetmeyeceğini düşünmesi olabilir. Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylarsa, Türkiye ve Ermenistan el sıkışsa bile, diasporanın hedefine ulaşmak için çabalarını sürdüreceğini gösteriyor. Ancak Türkiye'nin kendisine sorması gereken soru, kanlı geçmişinin hayaletinden daha ne kadar kaçabileceği."