Temizlik ürünleri domuz gribinden daha tehlikeli

Domuz gribinden korunmak için kullanımı aşırı derecede artmış durumda olan genel temizlik alışkanlıkları, anti bakteriyel jellerin kullanımı ve kolonyalı mendillerin aşırı kullanımı tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Anti bakteriyel jel ürünlerin kullanımı domuz gribine karşı hiçbir koruyucu özelliği yok olmadığını belirten Dr İslam Yıldırım; “Domuz gribi bir virüs tarafından oluşturulmakta iken anti bakteriyel jeller ise bakterilere karşı kullanılmamalı. Bu tür ürünlerin aşırı kullanımında jellerin domuz gribini engellemek bir yana bulaşmasına zemin bile hazırlar” dedi.

Jellerin aşırı kullanımda elerdeki koruyucu tabakayı ortadan kaldırabileceğini belirten Dr İslam Yıldırım; “Bundan dolayı zararlı bakteriler ve virüsler ellere daha kolay şekilde yerleşmekte be hastalığa sebep olabilir” diyor.

Çocukların bu tür ürünlerden uzak tutulmasını öneren Dr Yıldırım, mutlaka kullanılması gerekiyorsa ebeveyn kontrolünde kullandırılmalıdır diyor.

Grip virüslerine karşı kolonyanın antibakteriyel jellere göre daha koruyucu olduğunu belirten Yıldırım kolonya kullanımında da aşırılıktan sakınılmasını önererek temizlikte de dengeli olunması gerektiğini belirtiyor.

Özellikle yoğun çamaşır suyu kullanan hanımlarda çamaşır suyunun solunum yollarını tahriş ederek virüslere açık hale getirdiğini belirten Dr Yıldırım, genel temizlikte saç, tırnak, genel vücut temizliği, düzenli banyo, ellerin düzenli yıkanması, kıyafet temizliği gibi kişisel kurallar genel sağlık için son derece önemli olduğunu hatırlatıyor.

Ellerin doğal ve klasik sabunlarla yapılmasını öneren Dr İslam Yıldırım, “Dezenfektan içeren sabunları kullananlar, çok fazla el yıkayanlar, onun üzerine alkol ve dezenfektan kullanan kişilerin cilt üzerinde zararlı bakterilerin girişini engelleyerek koruyucu tabakayı yok ediyor” diyor. Bu nedenle vücut çıplak kaldığını ve bakteriler vücuda çok daha rahat girebiliyorlar, deri bütünlüğü bozduğu belirtiliyor.

Aşırı dezenfektan kullanmanın kirlik kadar tehlikeli olduğunu belirten Dr Yıldırım, kullanılan ürünlerin Sağlık Kakanlığı’ndan Kozmetik Kanunu'na uygun üretildiğine dair üretim izin belgesinin olup olmadığının kontrol edilmesi ancak bu bile bu ürünlerin yüzde yüz güvenli olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

timeturk

Sağlık Haberleri