Teknik Eğitim Fakülteleri, Endüstriyel teknik okullara Teknik Öğretmen yetiştiren ve ülke sanayisine kalifiye eleman yetiştirilmesinde büyük katkılar sunan fakültelerimizdendi. Fakat Türkiye’deki Teknik Eğitim Fakültelerinin dünyada örneği yok ve yurt dışında akredite edilemiyor, yani dünyada denkliği olmayan tek fakülte Teknik Eğitim Fakülteleri.
Yakın zamanda Teknik Eğitim Fakülteleri kapatılarak yerlerine Teknoloji Mühendisliği Fakülteleri kuruldu. Geç kalınmış olmasına rağmen önemli bir adım olarak nitelenebilir. Çünkü Türkiye dışında endüstrisi gelişmiş ülkelerde Teknik Öğretmenlik, uygulama mühendisliği denilebilecek “Teknoloji mühendisliği” ile eş tutulmakta ve “mühendis” unvanı ile mesleki okullarda eğitim vermektedirler. Teknoloji Fakültelerinin açılmasıyla artık Türkiye’de de Teknik Öğretmen olabilmenin yolu mühendis olmaktan geçiyor. Önce mühendis olunacak sonra eğitim formasyonu ve işletme tecrübesi daha sonra teknik öğretmenlik.
29.04.1992 tarihli 3795 sayılı yasaile Türkiye’de Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına “Teknik Öğretmen” unvanı veriliyor. Fakat bu unvanın yurt dışında bir karşılığı olmadığı gibi endüstrideki “teknisyen-tekniker-yüksek tekniker-mühendis” hiyerarşisi içerisinde de yeri yok. Teknisyen, tekniker, yüksek tekniker ve bazı üniversitelerde mühendis yetiştiren Teknik Öğretmen’in statü sorunu sebebiyle özel sektörde ve kamuda Teknisyen dahi kabul edilmediği gerçeği ile karşı karşıyayız.