Beytlaham Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Dr. Abdullah Ebu İd, uluslararası hukukun ister ülke içinde ister dışında olsun, sürgün politikasını tamamen yasakladığını belirterek, özellikle uluslararası ceza mahkemesine ait tüzüğün 8. maddesinin bireysel ve toplu sürgünü bir savaş suçu kabul ettiğini, bunun planlı olması durumunda ise bu işi daha büyük bir suç olarak gördüğünü ifade etti.
Siyonist işgal yönetiminin Batı Yaka’da ikamet eden Filistinlileri sürgün etme kararını Filistin Enformasyon Merkezi’ne değerlendiren Ebu İd şöyle dedi: “Bu yeni bir karar değil. 1969 yılında da benzer bir karar çıkarmıştılar. Fakat yeni karar daha tehlikeli ve belirsizlik içeriyor. Hatta bazı Siyonistler bile kararın İbranice metnini anlamakta güçlük çekiyor”
Uluslararası hukukun dayanışma ve güç birliğini gerektirdiğini söyleyen Dr. Ebu İd, bu konuda işgal devletine baskı yapıp geri adım attıracak düzeyde harekete geçmek gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İş tabii ki kolay değil. Onun için daha şimdiden çok güçlü bir biçimde harekete geçmemiz gerekir. Şimdiden harekete geçmezsek sonsuza dek yok olup gideceğiz.”
Siyonist işgal devleti aldığı askeri bir kararla, yıllardan beri Batı Yaka’da ikamet eden Gazze asıllı Filistinlileri Gazze’ye sürmek istiyor. Geçen hafta 200 kişiyi bu amaçla tutuklayan işgal rejimi dün de serbest işgal zindanlarından serbest bıraktığı Gazzeli esir Ahmed Said Sabah’ı (38) Tulkerem’den Gazze’ye sürgün etme kararı aldı.