TARİH’TEN KİTABA, KİTAPTAN NOTALARA AKTARILAN ‘DOSTLUK’

Ünlü Japon bestecisi Seiji Mukaiyama, 2010 Türkiye'de Japon yılı kapsamında konserler verecek.

Aya İrini’de de konser verecek olan Japon şef, kitapların yazarı Erdal Güven ile birlikte Aya İrini Müzesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Aya İrini Müzesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan gazeteci-yazar Erdal Güven, besteci Mukaiyama'nın 'Dostluk’ adını verdiği, ‘Ertuğrul’un Yolculuğu’ ve 'Kıl Payı' adlı iki besteden oluşan eseri hazırlarken, 600 denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Firkateyni'ni anlatan 'Abdülhamid'in Hüzün Gemisi' adlı kitap ve 1985 yılında İran-Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının Türkiye'nin girişimiyle kurtarılmasını konu alan 'Tahran'dan Kaçış' adlı kitaptan etkilendiğini kaydetti.

Ünlü Japon besteci Seiji Mukaiyama, bestelerini doğa, insan ve tarih konularında notalara döktüğünü belirterek, 'Dostluk' ve 'Kıl Payı' adlı eserlerinin tarih temalı olduğunu ifade etti.

Mukaiyama, 120 yıl önce meydana gelen firkateyn felaketinin Japonya ve Türkiye'de herkesin bilmediğini anlatarak, konserin amacının bu olayı duyurmak olduğunu söyledi.

Konserde, bestelerinin yanı sıra tarihi olaylara ilişkin görüntülerin de yer alacağını belirten Mukaiyama, konserin 2010'un Türkiye'de Japonya yılı kutlamaları çerçevesinde yapılan etkinliklerden biri olduğunu bildirdi.

Japonya'da batan Firkateyn'den kurtulan 69 askerin Kuşimoto köyüyle Mersin'in kardeş yerler olduğunu anlatan Gazeteci-Yazar Erdal Güven de, köyün her yerinde Türk Bayrakları'nın asıldığını ve hala o köyde şehitlere büyük saygı duyulduğunu söyledi.

Tarihten kitaba, kitaptan notalara aktarılan ‘Dostluk’, 23 Eylül’de Mersin, 25 Eylül’de Ankara ve 27 Eylül’de de Aya İrini Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Konserler ücretsiz izlenebilecek.

Kültür-Sanat Haberleri