Tarih Dergisi Azerbaycan’da…

TRT 2'de yayınlanan TARİH DERGİSİ programı, yine birbirinden çarpıcı ve iddialı dosyaları ekrana getiriyor.

EKRANLARIN en renkli kültür-magazin programı Tarih Dergisi’nin bu hafta sonu yayınlanacak yeni bölümünde; Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasında çok önemli bir rol üslenen “Kafkas İslam Ordusu” ekranlara geliyor. Dosya kapsamında; Bakû'yü, İngiliz - Rus - Ermeni işgalinden kurtaran Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun zorlu mücadelesi işleniyor.

 

TARİHE damgasını vuran gizemlerin aydınlandığı, toplumsal belleğimizin renklendiği programın ikinci dosyası, toplumsal hafızadan tamamen silinen bir gerçeği “TV’de ilk kez” ekranlarımıza getiriyor.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Rum milislerince katledilen 6-12 yaşlarındaki 29 Türk öğrenciye ait toplu mezarın BM denetiminde açılması ve 36 yıldan beri kapalı olan okullarının dünyanın en küçük ve yürek parçalayan müzesi haline getirilmesi serüvenini izlerken, zaman içinde hazin bir yolculuğa çıkacağız.

 

1900’lü yılların başına doğru İngiltere’de bir yandan Padişah 2. Abdülhamit’e İngilizler hakkında istihbarat gönderirken, diğer yandan dünyaca ünlü “Cambridge Üniversitesi’nde ders veren “ilk Türk hoca” olan Halil Halid beyin hayatından ilginç kesitlere tanık olacağız.

 

Tarihsel bilgi ve belge kaynaklarının da tanıtıldığı programın son konusu ise Osmanlı devletinin gizli belge hazinelerinden Şeriyye Sicilleri Arşivi.

 

Yedirenk Film tarafından yapılan program, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ahmet Kavas ile Yrd. Doç. Dr. Ali Satan'ın danışmanlığında ve Sinan Albayrak 'ın sunumuyla gerçekleştiriliyor.  

                      

 

PROGRAMIN KÜNYESİ:

 

Program adı:  Tarih Dergisi

Yayın Kanalı:  TRT 2

Yayın takvimi:  31 Ocak Pazar, Saat 16:15

Yayın Süresi:  26 dk.

Yapımcı: Yedirenk İletişim Grubu

Kültür-Sanat Haberleri