Pilot ile İHA muhabirinin NTV santralinden toplam 150 kez arandığı biliniyordu. Aynı santralden Yazıcıoğlu, helikopterin havalanmasından kazaya kadar geçen sürede tam 139 kez, yanında bulunan BBP Sivas İl Başkanı ile yardımcısı da defalarca aranmış.
HELİKOPTER DÜŞTÜ, ARAMALAR KESİLDİ
Yazıcıoğlu'ndaki çağrıların hepsinin süresi sıfır saniye olarak gözüküyor. Helikopter düştükten sonra ise aramalar kesiliyor. Taraf'ın bilgisine başvurduğu telekomünikasyon sektöründe görevli iki mühendis, manyetik alan oluşturup helikopterin düşürülmüş olabileceğini söyledi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki dört kişinin, kazadan önce NTV santralinden defalarca arandığı ortaya çıktı.
Telefon dökümlerine göre helikopter havalanır havalanmaz başta Muhsin Yazıcıoğlu olmak üzere helikopterdeki dört kişinin telefonu NTV santralinden yüzlerce defa saniye aralıklarıyla arandı. Telefonu aranmayan tek kişi ise helikopterde olduğu bilinmeyen Murat Çetinkaya isimli BBP'li. Uzmanlar, bu aramalar nedeniyle oluşan manyetik alanın helikopterin düşmesine sebep olduğunu ileri sürüyor.
GARİP TELEFON TRAFİĞİ
Taraf'ın ulaştığı telefon dökümlerine göre BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun telefonu, helikopter havalanır havalanmaz NTV'nin santralinden her beş saniyede bir aranmaya başlandı. Saat 14:36'da itibaren başlayan aramalar kaza anına kadar sürüyor ve Yazıcıoğlu'nun telefonu tam 139 defa aranıyor. Kazadan sonra ise aynı santralden Yazıcıoğlu'nun telefonu sadece iki defa aranıyor. Kaza sonrası saat 15:52'de yapılan aramayı, 20:19'daki son arama takip ediyor.
NTV'nin kaza sonrası aradığı bir başka isim olan BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ da saat 15.00'de helikopter havadayken 35 saniye içerisinde tam dört kez aranıyor.
PİLOT VE GAZETECİ DE ARANMIŞ
İHA muhabiri İsmail Güneş de NTV santrali tarafından 113 kez aranmış. Saat 14:34'de başlayan arama trafiği, 18:58'de bitiyor.
Aramalarda dikkati çeken ise, tıpkı Yazıcıoğlu'nun cep telefonunda olduğu gibi, helikopter havalanır havalanmaz her 10 saniyede bir gerçekleşen aramaların kazanın ardından neredeyse kesilmesi. Kaza anına kadar 90 kez aranan Güneş, kazadan sonra yalnızca 23 kez aranmış.
MANYETİK ALAN OLUŞTURMAK İÇİN
Helikopter pilotu Kaya İstektepe'nin telefonu da NTV santralinden helikopterin havalanmasıyla birlikte 37 kez aranıyor. Saat 14:55'te başlanan arama 18:58'de bitiyor. Helikopterin düştüğü saate kadar İstektepe bazen dakikada üç, bazen de dört kez aranıyor.
Telekomünikasyon ve ulaşım sektöründe görevli iki mühendise, NTV santralinden yapılan ve sıfır saniye görünen yüzlerce telefon aramasının ne anlama geldiğini sorduk. Belgeleri ve arama kayıtlarını gösterdiğimiz her iki mühendis de, aramaların manyetik bir alan oluşturmak için yapıldığını iddia etti. Mühendislere göre “Helikoptere daha önceden bir chip yerleştirildi. Telefon aramalarıyla elektro manyetik bir alan oluşturuldu ve helikopterin GPS ve yükseklik göstergesi olan Altimetre cihazları bozuldu. Bu nedenle helikopter pilotu Kaya İstektepe olduğundan daha yüksekte uçtuğunu zannederek, dağların üzerinde uçtuğunu düşünüyor ve hızla dağa çarpıyor.”
Kaynak: Mehmet Baransu/Taraf