Taliban'a rüşvet iddiası Fransa'yı ayakladırdı

Times'ın ortaya çıkardığı 'İtalyanlar rüşveti kesti, 10 Fransız asker öldürüldü' haberi Fransa'yı da Sarkozy'i de ayaklandırdı.

ABD ve NATO Afganistan'da yeni strateji belirlemeye çalışırken, Fransa, Afganistan'a, bundan sonra, tek bir asker dahi göndermeyeceğini açıkladı. Açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den geldi. Sarkozy, "savaşı kendi ülkeleri söz konusu olduğu için Afgan askerlerinin kazanabileceğini" söyledi.

Fransa'daki muhalefet ise, NATO'nun ve ordu yetkililerinin iddialarını reddetmesine rağmen Afganistan'daki görevin gözden geçirilmesini istedi.
Meclisteki muhalif Sosyalist Parti lideri Jean-Marc Ayrault, Fransız askerlerinin ülkedeki görevlerinin durumu ve geleceğinin yeniden ele alınmasını istedi.

Öte yandan, Fransız basını "rüşvet iddialarının" üzerine gitmeye devam ediyor. İddialar üzerine Afganistan'da bir araştırma yapan Fransız haber ajansı AFP, ismini açıklamadığı bir Afgan ordu subayının direnişçilere rüşvet verildiğini doğruladığını söyledi.

Söz konusu yetkili, "Afganistan'ın kırsal bölgelerinde görev yapan çoğu NATO ülkesi saldırya uğramamak için direnişçilere para ödüyor" dedi.

Sarkozy'nin bu açıklaması, Times'ın ortaya çıkardığı rüşvet skandalının hemen arkasından geldi.

İddialara göre, İtalya, askerlerinin görev yaptığı bölgelerde saldırı düzenlememesi için Taliban'a rüşvet veriyordu. Yine iddiaya göre bölgeyi devralan ve rüşvetten habersiz olan Fransızlar Taliban'a hazırlıksız yakalandı ve bölgeyi devraldıklarından hemen sonra tam 10 askerini birden aynı anda kaybetti.

RÜŞVET SKANDALINI TIMES YAZDI

Afganistan'daki NATO güçleri içinde yer alan İtalya'nın kendi denetimindeki bölgelerde Taliban komutanlarına rüşvet vererek güvenliği sağladığı iddia edildi. İtalya'nın diğer NATO müttefiklerini bu durumdan haberdar etmemesi yüzünden söz konusu bölgelerdeki güvenlik durumunun yanlış değerlendirildiği ve bu yüzden geçen yıl 10 Fransız askerinin beklenmedik bir saldırıda hayatını kaybettiği belirtildi. İtalya ise, Fransa'nın tepkisini çeken bu iddiaları yalanladı.

ONBİNLERCE DOLAR RÜŞVET

İngiliz Times gazetesinin, isimlerini gizli tuttuğu üst düzey NATO görevlileri ve Batılı askeri yetkililere dayandırdığı haberine göre, İtalyan gizli servisinin, İtalyan askerlerinin denetimindeki Herat ve Sarobi bölgelerindeki Taliban komutanlarına, saldırı düzenlememeleri karşılığında on binlerce dolar rüşvet verdi. Bu sayede bu bölgelerde Taliban saldırılarının azalmasıyla İtalyanlar, NATO güçlerinin eski komutanı ABD'li General David McKiernan'ın da övgüsünü kazandı.

Ancak İtalyanların bu "başarısının" gerçek nedeni ABD'li istihbarat yetkililerinin yaptığı telefon dinlemeleriyle ortaya çıktı. Telefon konuşmaları, İtalyanların Herat bölgesinde Taliban militanlarına para verdiğini gösteriyordu. Times'a bilgi veren NATO yetkilileri, İtalyanların aynı şeyi Sarobi bölgesinde de yaptığını ve bu yüzden daha sonra bu bölgenin komutasını devralan Fransızların Taliban saldırılarına hazırlıksız yakalanmasına yol açtığını söyledi.

Times'ın haberine göre, Temmuz 2008'de Sarobi'nin denetimini İtalya'dan devralan Fransızlar, İtalyanların rüşvet uygulamasından habersiz, bölgede Taliban saldırılarının az olmasından yola çıkarak bir tehdit değerlendirmesi yaptı. İtalyanların bir yıl içinde yalnızca bir asker kaybetmiş olması da bölgenin "güvenli" olarak algılanmasına yol açtı.

Ancak bir ay sonra devriye gezen 60 Fransız askeri 170 Taliban militanınca pusuya düşürüldü. Yeterli teçhizatı olmayan Fransızlar 10 kayıp verdi. Öldürülen askerlerin üniforma ve silahlarıyla poz veren Taliban militanlarının fotoğraflarının yayımlanması da Fransa'yı şok etti.

İTALYA İDDİALARI REDDİYOR:

İtalyan hükümeti, Times'ın bu iddialarını reddetti. Başbakan Silvio Berlusconi'nin makamından yapılan açıklamada, bu iddiaların "tamamen temelsiz" olduğu belirtilirken, Savunma Bakanı Ignazio La Russa da, "Times tarafından gerçek gibi sunulan bilgiler saçmalıktan ibarettir" dedi.


Dünya Haberleri