Türkiye'nin Suriye'ye karşı aldığı 9 maddelik yaptırım paketi tartışmaları da beraberinde getirdi. Türkiye'nin Mavi Marmara yardım gemisine saldırarak 9 vatandaşımızı katleden İsrail'e karşı aldığı yaptırım kararları ile Suriye yönelik açıklanan paket arasında büyük bir dengesizlik var.
Türkiye'nin masum vatandaşlarımızı katleden ve bunun için özür bile dilemeyen İsrail'e yönelik aldığı yaptırım kararları Suriye'ninki yanından devede kulak kalıyor. Türkiye vatandaşlarını katleden İsrail'e karşı güvercin olurken, Suriye'ye karşı şahin kesiliyor. Suriye'ye karşı açıklanan paketle kıyaslandığında İsrail'e karşı yapılanların, yaptırım olup olmadığı bile tartışılır hale geliyor.
Türkiye'nin Suriye'ye karşı aldığı 9 maddelik yaptırım paketi tartışmaları da beraberinde getirdi. Yaptırım paketinde seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması, kredi ilişkilerinin durdurulması gibi tedbirler yer alıyor. Ancak Türkiye'nin Mavi Marmara yardım gemisine saldırarak 9 vatandaşımızı katleden İsrail'e karşı aldığı yaptırım kararları ile Suriye yönelik açıklanan paket arasında dengesizlik var. Türkiye masum vatandaşlarımızı katleden, ve bunun için özür bile dilemeyen İsrail'e yönelik aldığı yaptırım kararları Suriye'nin ki yanından deve de kulak kalıyor. Türkiye vatandaşlarını katleden İsrail'e karşı güvercin olurken, Suriye'ye karşı şahin kesiliyor.
Herşey İsrail'in insiyatifinde
Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında İsrail'le gelinen noktaya ilişkin şunları söylemişti:"İsrail hükümetinin, Türk halkından özür dilemek, saldırıda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına tazminat ödemek perspektifiyle Türkiye ile görüşmeye hazır olduğunu bildirmesi üzerine, farklı zamanlarda toplam 4 tur görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde, anlaşma metinleri üzerinde birkaç kez mutabakat oluştu. Mutabakat İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından da onaylandı. Bilahare anlaşmanın imzalanması konusunda İsrail Bakanlar Kurulu içinde çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle bu anlaşma uygulamaya konulamadı." diye konuştu.
ABD ve İngiltere yaptırımdan memnun
Türkiye'nin Suriye ilişkin açıkladığı yaptırım paketi en çok ABD ve İngiltere'yi sevindirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığı sözcüsü Tommy Vietor, Türkiye'nin Suriye halkına yönelik Esed rejimi tarafından uygulanan vahşet ve şiddete karşı liderlik gösterdiğini söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama'nın, Suriye krizinin başlangıcından bu yana Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirdiği yakın koordinasyonu sürdüreceği de kaydedildi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Türk hükümetinin Suriye'ye yaptırımlar uygulama kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
İsrail ile olan ilişkiler büyüyerek devam ediyor
Türkiye Mavi Marmara baskınından sonra özür dilemeyen, ve tazminat ödemeyen İsrail'e yönelik yaptırım kararları almış, bu kapsamda İsrail ile yeni yapılacak olan askeri anlaşmaların tümü askıya almış, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi (gidiş geliş güvenliği) için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacağını açıklamıştı. Bu kapsamda alınacak önlemlerin neler olduğuna yönelik soruları ise Dışişleri yetkilileri yanıtsız bırakmıştı. Türkiye halen İsrail'e karşı ekonomik ve siyasi olarak bir yaptırım uygulamış değil. Bunun tam tersi bir şekilde Türkiye ve İsrail Arasındaki ekonomik ilişkiler günden güne daha da artıyor. Son verilere göre, Ocak-Ekim 2011 döneminde, İsrail'in Türkiye'ye ihracatı 1.6 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'den ithalatı 1.86 milyar dolar çıktı Bir önceki yılın aynı dönemine göre İsrail'in ihracatında yüzde 41'lik, ithalatında ise yüzde 25'lik bir büyüme sağlandı. İsrail Merkez İstatistik Kurumunun dış ticaretle ilgili verileri, Ekim ayında Türkiye'ye ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60'lık yüksek bir artış kaydedildiğini ortaya koydu