Sudan bölünüyor, yeni bir ülke doğuyor

İki milyon vatandaşını iç savaşa kurban veren Sudan’da güneyde yaşayan Hristiyan kesim El Beşir yönetiminden ayrılmak için referanduma gidiyor. El Beşir de ayrılıktan yana.

  Dünya 2011 yılı ile birlikte yeni bir devletin doğuşuna hazırlanıyor. 2 milyon kişinin katledildiği iç savaştan sonra Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılan Sudan’da Güney kesimde yaşayan Hristiyan halk, BM’nin 2005 yılında kendilerine tanıdığı kendi geleceğini belirleme hakkı (Self Determinasyon) uyarınca 9 Ocak’ta ayrılık için referanduma gidiyor.

Uluslararası gözlemcilere göre 1 hafta sürecek referandumdan kesinlikle ayrılık kararı çıkacak. Bunun için referanduma katılımın yüzde 60 olması yeterli. Yeni Güney Sudan devletinin BM tarafından da 193’üncü ülke olarak hemen tanınması bekleniyor. Dünyada 195 ülke bulunuyor. Ancak bunların 192’si BM tarafından tanınıyor.

El Beşir, şeriatı benimseyecek

Ayrılık kararı Sudan hükümeti tarafından da destekleniyor. Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, dün yaptığı açıklamada, referandum kararına uyacağını ilan etti. Zengin petrol yataklarına rağmen Güney Sudan’ın bağımsızlığına kavuşması El Beşir’in de işine geliyor.

2005 yılında imzalanan BM barış anlaşması uyarınca şu anki Sudan Anayasası’nda İslami kuralların sadece Kuzey Sudan’la sınırlı kalmasını şart koşuyor. Beşir Güneyin ayrılması durumunda ilk iş olarak şeriatı benimseyeceklerini ilan etmişti. 1989 yılından beri Sudan’ın lideri olan El Beşir, 300 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor ve hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunuyor. BM raporlarına göre ülkede 1995-2005 yılları arasında yaşanan iç savaşta 2 milyondan fazla kişi katledildi.

Güney Sudan’da 9 Ocak’ta yapılacak referandumda oy kullanacak 5.5 milyon kişi için 3 bin sandık açılacak. Referandumda 10 bin 800 kişi görev alacak. Güvenlik ise 14 bin polis gücü tarafından sağlanacak. Ayrıca Darfur’da konuşlandırılan 10 bin kişilik BM barış gücü de referandumun güvenliğinin sağlanmasına yardım edecek.

Referandumda Sudan’ın kurulduğu 1956 yılından bu yana ülkenin güney kesiminde yaşayan herkes oy kullanabilecek. Ancak Güney Sudan’ın yeni bir devlet olarak ayrılması, Darfur bölgesinin de Hartum yönetiminden ayrılmak için girişim başlatacağı endişesini beraberinde getiriyor.

VATAN 

Dünya Haberleri