İlk kez eşi çalışmayan sözleşmeli memura aylık 113 lira aile yardımı ödenmesi karara bağlandı. İkisi 6 yaş üstü, ikisi 6 yaş altı dört çocuğu olan sözleşmelinin martta alacağı maaş farkı 609 lirayı bulacak. Aile yardımında olduğu gibi çocuk yardımında da iki aylık fark, geriye dönük olarak ödenecek.
Sayıları 300 bini bulan sözleşmeli memurun yüzü, mart maaşında gülecek. 'Torba yasa' ile aile yardımına hak kazanan sözleşmeliye, bu ay toplu ödeme yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın genelgesine göre yasanın 1 Ocak 2011'den itibaren geçerli olduğu dikkate alınarak sözleşmeli personele, iki aylık aile yardımı farkı mart maaşıyla birlikte verilecek. Ayrıca Maliye'nin genelgesiyle sözleşmeli personele çocuk yardımı verileceği de ortaya çıktı. 'Torba yasa'da aile yardımı ödeneği yer alırken bunun çocuk yardımını kapsayıp kapsamadığı tartışma konusuydu.
Maliye Bakanlığı'nın genelgesiyle bu konu netlik kazandı. Buna göre sözleşmeli personel, 6 yaşından küçük çocuklar için aylık 30 lira, 6 yaşından büyükler içinse 15 lira çocuk yardımı alacak. Aile yardımında olduğu gibi çocuk yardımında da 2 aylık fark, geriye dönük olarak ödenecek. Böylece eşi çalışmayan çocuksuz bir sözleşmeli memur, martta 339 lira aile yardımı farkı alacak. İkisi 6 yaş üstü, ikisi 6 yaş altı 4 çocuğu olan sözleşmeli ise aile yardımı ile birlikte bu ay 609 lira fark alacak.
Kamuda çalışan 2,5 milyon memur arasında hem maaş hem de diğer özlük hakları açısından çok sayıda eşitsizlik bulunuyor. Aynı işi yapan ve aynı eğitim seviyesine sahip çok sayıda memur, farklı maaşlar alıyor. Bu kapsamda en fazla mağdur olan grubun başında ise sözleşmeliler geliyor. Kamuda eşit işe eşit ücret politikasını hayata geçirmek için çeşitli adımlar atan hükümet, bir adım da 'torba yasa' ile attı. Düzenleme ile yıllardır aile yardımından yoksun bırakılan sözleşmeli memurların bu mağduriyeti giderildi. İlk kez eşi çalışmayan sözleşmeli personele aylık 113 TL aile yardımı ödenmesi karara bağlandı. Aile yardımı temmuzda ise 117 TL'ye çıkacak. 'Torba yasa'nın Meclis süreci, beklenenden uzun sürdü. Yasanın yürürlük tarihi olarak 1 Ocak 2011 belirlenmişti. Ancak yasalaşıp Resmî Gazete'de yayımlanması 25 Şubat'ta gerçekleşti. Bu nedenle sözleşmeli memurlara geriye dönük ödeme yapılması zorunluluğu doğdu. Maliye Bakanlığı da bir genelge yayımlayarak uygulamanın nasıl olacağını belirledi. Buna göre sözleşmeli personelin aile yardımı 1 Ocak'tan geçerli olacak. Bu kapsama giren memurların ocak ve şubat ayında alamadıkları aile yardımı ödemeleri, mart maaşında defaten yapılacak. Böylece sözleşmeli memur, hayatında ilk kez aile yardımını mart maaşıyla alacak. İki aylık da geçmiş dönem alacağı olduğu için mart maaşına üç aile yardımı yansıyacak. Bu durumda çocuğu olmayan ve eşi çalışmayan sözleşmeli personelin hesabına, üç aylık aile yardımı tutarı olan 339 lira yatacak.
Maliye'nin genelgesiyle sözleşmeli personele çocuk yardımı yapılacağı netlik kazanırken bu tutar 6 yaşından küçük her çocuk için 30, 6 yaşından büyük çocuklar içinse 15 lira olacak. Buna göre çocuğu olan sözleşmeliye, 339 lira aile yardımına ilaveten çocuk yardımı eklenecek. Eğer sözleşmeli personelin 6 yaşından küçük bir çocuğu varsa, geriye dönük iki aylık çocuk yardımı ile birlikte martta 90 lira çocuk yardımı alacak. Böylece memurun eline, aile ve çocuk yardımı olarak 429 TL geçecek. İkisi 6 yaşından küçük, ikisi büyük 4 çocuğu olan bir sözleşmeli memur ise bu ay 270 lira çocuk yardımı alacak. Bu rakamın üzerine aile yardımı eklendiğinde eline 609 lira fark geçecek. Eğer çocukların tamamı 6 yaşından küçükse çocuk yardımı 360 TL olacak. Bu durumda sözleşmelinin eline geçen rakam da 699 TL'ye çıkacak. Çocuk sayısı arttıkça aldığı yardım miktarı da artacak. Öte yandan artık her ay sözleşmelinin eline 113 TL aile yardımı ve 6 yaşından küçük çocuklar için 30'ar, büyükler içinse 15'er lira çocuk yardımı geçecek.