İnternette yeni bir çığır açan sosyal medya, hayatımıza gireli 10 yıl bile olmamasına rağmen sunduğu imkanlarla başta kamu hizmetleri olmak üzere birçok alanda ezberleri bozdu. Kamu hizmetlerini vatandaşların ayağına getiren sosyal medya, anında tepkiyi iletebilme ile de yönetime katılımı artırıyor. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile kamudaki 'bugün git, yarın gel' anlayışı ortadan kalkarken, daha önce günler süren geri dönüşler de daha hızlı yapabiliyor.
Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)’nin düzenlediği seminerde sosyal medya mercek altına alındı. Seminerde www.digital-government.net editor ve kurucusu aynı zamanda Harvard Üniversitesi’nde kurulan ABD e-devlet merkezi eski araştırmacılarından Recep Erdem Erkul, ‘Vatandaş Odaklı Yönetim ve Sosyal Medya’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Sunumunda Türkiye'de sosyal medyanın kamu hizmetlerine etkileri üzerine araştırmalarını paylaşan Erkul, sosyal medyanın kamu hizmetlerinde önemli değişimlere yol açtığını bildirdi.
Türkiye’de internetin 1992 yılında kullanılmaya başladığını, 2000 yılından sonra da hızla yayıldığını hatırlatan Erkul, son yıllarda kullanılmaya başlanan e-devlet’in de devletin şeffaflaşması, devletin hızlı ve etkin bir şekilde işleyişinin sağlanması, her düzeyde vatandaşın yönetime katılımının sağlanması, kurumlar arası bilgi alışverişinin sağlanarak iş ve veri yinelemesinin önlenmesi, kamunun hizmet verdiği vatandaşların yaşamalarının kolaylaştırılması, karar vericilerin bilgiye dayalı karar verme süreçlerinin geliştirilmesi ve hızlandırılmasınayardımcı olduğuna dikkat çekti.
Günümüzde etkisi hızla artan sosyal medyanın kamu işlerinde e-katılımcılık başta olmak üzere birçok yeniliği beraberinde getirdiği aktaran Erkul, “Sosyal medya zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın paylaşımın, etkileşimin ve tartışmanın esas olduğu bir iletişim şekli. Bu araçlar düşünmeyi, bilgi paylaşımını, kamusal katılımı ve yeniliği cesaretlendirdi. Yeni kamu yönetimi anlayışında artık daha katılımcı, daha şeffaf, daha hesap verebilir, vatandaşı karar alma mekanizmalarına daha kolay ve hızlı çekebilen, insana değer veren etkin ve verimli bir yönetim mevcut.” diye konuştu.
Dünya demokrasisinin internet ile birlikte hızlı bir şekilde geliştiğinin altını çizen Erkul, "İnternet sayesinde sınırlar kalktı. Bir web sayfası ile 3 milyar insana ulaşmak mümkün. Mesajınızı bütün dünyaya duyurmak hiç bu kadar kolay olmamıştı." açıklamasında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama’nın 2008’de başkanlığı kazanmasının en önemli nedenlerinden birinin seçimlerde sosyal medyayı çok iyi kullanması olduğuna dikkat çeken Erkul, Arap Baharı’nın da kısa sürede Ortadoğu coğrafyasına yayılmasında sosyal medyanın etkisinin yadsınamayacak derecede büyük olduğunu kaydetti.
CHA