Son dakika oyunu tutmadı

AYM'nin dokuz saati aşan ve üst üste defalarca oylama yaptığı toplantıda en kritik oylama ise 6'ya 5 ile geçti. Bu oylama geçmeseydi, paket referanduma sunulamayacaktı.

Anayasa Mahkemesi'nin 9.5 saatlik oturumunda anayasa değişiklik paketinin iki cümle eksiği ile çıkacağını anlayan BaşkanvekiliOsman Paksütile 4 üye “Yeni bir paket oluştu, bu haliyle referanduma sunulamaz” iddiasında bulundu. Ancak 5 üyenin bu iptal girişimi diğer 6 üyenin oyuyla reddedildi

 

HSYK veAnayasa Mahkemesiüyeliği seçimlerinde oy kullanacakların sadece bir adaya oy vermesine ilişkin düzenlemeler iptal edildiği aşamada Mahkeme'de referandum tartışması yaşandı.

 

KANTARCIOĞLU İLE BİRLİKTE SAVUNDU

 

Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Ayla Zehra Perktaş ve Şevket Apalak, oybirliği ile maddelerden çıkarılarak iptal edilen ifadelerin, paketi sakatladığını savundu. 5 üye, iptal edilen bölümleri çıkarıldıktan yeni paket oluştuğunu, paketin bu haliyle referanduma sunulamayacağını idida etti. Ancak bu yöndeki görüşler geriye kalan 6 üyenin oyuyla reddedildi. Anayasa Mahkemesi, paketten çıkan ifadelerin paketi sakatlamadığı ve son haliyle referanduma sunulabileceğine oy çokluğu ile karar verdi.

 

OYLAMADA EN KRİTİK EŞİK 4/7 İLE GEÇİLDİ

 

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği anayasa değişikliğine ilişkin kısa karar da açıklandı. Kısa kararda, mahkemenin 11 üyesinin, hemen her maddede farklı tutumlar takındığı ortaya çıktı. Sürekli ‘red'ci tek isim ise Başkanvekili Osman Paksüt oldu. Paksüt her seferinde muhalif üye olarak yer aldı ve toplam 15 ayrı oylama da 10/1 kaldı. Kısa kararda, iptal başvurusunun Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerine aykırı olduğu iddiasının 4'e karşı 7 oyla ele alındığı ve bu konunun ‘Anayasa Mahkemesi'nin yetkisinde' olduğuna karar verildiği belirtildi. Başkan Haşim Kılıç, üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu ise karşı görüş bildirdiler.

 

AYM'NİN ÜYE SAYISINA 2 MUHALİF ÜYE

 

AYM'nin üye sayısının 17'ye çıkarılması yönündeki düzenlemeye, Osman Paksüt ve Zehra Perktaş'ın karşı oylarına karşı 9 üye olumlu oy kullandı. Bu yöndeki iptal başvurusu 2'ye karşı 9 oyla reddedildi. Yine mahkemeye Cumhurbaşkanı'nın raportörler, öğretim üyeleri arasından üye seçmesini öngören düzenlemesi 3'e karşı 8 oyla reddedildi.

 

ESASTAN İNCELEME YETKİSİ DE KARARDA

 

Mahkeme'nin yayınladığı kısa kararda, inceleme evresi başlığı altında konunun “esas”tan incelendiği vurgulandı. Mahkeme, kendi kısa kararında anayasa değişikliğini, anayasaya aykırı olduğu halde esastan incelediğini kabul etmiş oldu.

 

PAKETİN AMACINI İNCELEYEMEYİZ

 

Paketin amacının anayasaya aykırılık olduğu iddiası da bu konuda inceleme yapılamayacağı gerekçesiyle oy birliği ile reddedildi. Hakim ve savcıların denetiminin adalet müfettişleri ve iç denetçiler tarafından yapılmasını öngören maddeye karşı iptal başvurusu da oybirliği ile reddedildi. 

 

STAR GAZETE

Gündem Haberleri