Soma soruşturmasının seyrini değiştirecek belge

Soma faciasında 301 işçinin hayatını kaybetmelerinin ardından başlatılan soruşturmada, olayın seyrini değiştirecek çok önemli bir belge daha ortaya çıktı.

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun, sorumluluğu birbirlerinin üzerine atmaları ve sahtecilik suçlamalarına konu olan yönetim kurulu kararlarının ardından, soruşturmada kilit önem taşıyan bir belge daha ortaya çıktı. İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne gönderilen ve Ramazan Doğru'nun Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı atandığını kabul ve beyan ettiğini belirten bu belgede kriminal inceleme başlatıldı. Doğru'nun bu imzası sahte çıkarsa, Soma Holding Başkanı Alp Gürkan için yeni bir yargılama süreci başlayabilecek.                                                                              

 
Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne, şirketin yönetimine başkan yardımcısı olarak girdiği yönündeki belgeyi imzalayıp gönderen Ramazan Doğru, ocaktaki iş sağlığı ile güvenliğine ait sorumlulukları kendisine yükleyen belgeyi gösteren Can Gürkan'ı yalanlayıp, imzanın sahte olduğunu öne sürmüştü. Savcının talimatıyla, soruşturmaya yön verecek olan belge, imzanın gerçek olup olmadığının tespiti için, kriminal incelemeye alındı.
 
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen yangında 301 madenci yaşamını yitirdi. Günlerce süren çalışmaların sonunda işçilerin cesetleri, maden ocağından çıkartıldı. 18 Mayıs'ta başlayan adli soruşturma sürecinin sonunda, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerden maden mühendisi Yalçın Erdoğan, avukatının başvurusu üzerine, denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest bırakıldı. Ancak yine denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest kalan vardiya amiri de olan tekniker İsmail Adalı ise işçilerin verdiği ifade sonrasında tekrar gözaltına alınıp tutuklandı.
 
BELGE İÇİN BİRBİRLERİNİ SUÇLAYINCA TUTUKLANDILAR
 
Savcılık soruşturması sırasında, avukatıyla ifade veren Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu ancak, kendisinin şirketin yapılan işleriyle ilgili bir sorumluluğunun bulunmadığını öne sürerek tüm yetkinin Genel Müdür Ramazan Doğru'da olduğunu söyledi. Gürkan, Ticaret Sicil Dosyası içindeki yetki belgesini de kanıt olarak Savcılığa sundu.                                                                                                                                          
 
Savcı, Can Gürkan'ı denetimli serbestlik yasasından yararlanması isteğiyle mahkemeye sevk etti. Ardından da şirketin o ana kadar soruşturmada ismi bulunmayan Genel Müdürü Ramazan Doğru hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Geçen 19 Mayıs tarihinde gözaltına alınan Ramazan Doğru, götürüldüğü Soma Adliyesi'ndeki savcılık sorgusu sırasında, patronu Can Gürkan'ın kendisiyle ilgili yetki belgesi ifadesini öğrenince tepki gösterdi. Ardından da bu belgede kendisine ait olduğu öne sürülen imzanın sahte olduğunu, şirketin yönetim kurulu toplantılarına katıldığını, ancak kendisine böyle bir yetkinin verildiğinden haberdar olmadığını ileri sürdü. Bu ifadesine rağmen Ramazan Doğru tutuklandı. 
 
Savcı, Ramazan Doğru'nun suçlamaları üzerine, o sırada nöbetçi mahkeme kapısında denetimli serbestlik kararı bekleyen Can Gürkan için ek gözaltı kararı verdi ve ikinci kez sorguladı. Can Gürkan sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
 
BELGEYE KRİMİNAL İNCELEME
 
Tutuklanarak Aliağa Şakran Cezaevi'ne konulan Can Gürkan ve Ramazan Doğru için avukatları, tutukluluğun kaldırılması için itirazda bulundu. İtiraz başvurularının bir üst mahkemede inceleneceği ifade edildi. 
 
Can Gürkan ile Ramazan Doğru'nun, adliye koridorlarında birbirlerini suçlamalarına neden olan Soma Kömür İşletmeli A.Ş.'nin 24 Aralık 2013 tarihinde İstanbul'daki merkezinde yapılan yönetim kurulu toplantısına ait belge de ortaya çıktı. Can Gürkan, Mustafa Yiğit ve Ramazan Doğru'ya ait imzaların bulunduğu belgede, şirkete ait maden sahalarında ve işyerlerinde, iş sağlığı ile güvenliğinden ayrıca bu önlemleri alması gereken kişilerin denetiminden, adli soruşturmalar da dahil olmak üzere tek sorumlunun Ramazan Doğru olduğu yer aldı. Aynı belgede mali ve diğer finans konularıyla ilgili sorumlulukların ise, başka yönetim kurulu üyelerine verildiği yer aldı. 
 
Ortaya çıkan ikinci belgede ise, Ramazan Doğru'nun, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne yazı gönderirken, 24 Aralık 2013 tarihindeki yönetim kurulu toplantısında, şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na atandığını, bunu kabul ve beyan ettiğini bildirdiği tespit edildi. Can Gürkan'ın mahkemeye verdiği bu belgelerdeki imzaların Ramazan Doğru'nun kendisine ait olmadığını öne sürmesi üzerine, kriminal inceleme başlatıldı. Soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla şirketin İstanbul'daki merkezinden istenen yönetim kurulu kararındaki imza ile Ramazan Doğru'nun imza sirkülerine, kriminal inceleme yapılmaya başlandı. Soruşturmaya yön verecek olan bu belgedeki incelemenin ise, halen devam ettiği açıklandı. 
 
ALP GÜRKAN DA YARGILANABİLİR
 
Belgedeki imzanın gerçek olması durumunda tüm sorumluluğun Ramazan Doğru'da olmasından dolayı yargılamanın da ona göre yönlendirileceği ifade edildi. İmzanın sahte çıkması durumda şirketin bağlı bulunduğu Soma Holding Başkanı Alp Gürkan için de yeni bir yargılama sürecinin başlayabileceği ileri sürüldü.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri