8 kadının ölümündeki asli ve tek etken doğal afet
İstanbul'da 9 Eylül 2009'da 31 kişinin can verdiği sel felaketinde, eşya taşımak için kullanılan kapalı servis aracı içinde boğularak ölen 8 kadın işçiyle ilgili davada ikinci bilirkişi raporu açıklandı.
Raporda, fabrika sahibi, idare amiri ve servis sürücüsü kusursuz bulundu. Rapora göre, 8 kadının ölümündeki asli ve tek etken, doğal afet.
İstanbul’da toplam 31 kişinin hayatını kaybettiği 9 Eylül 2009’daki sel felaketinde PAMEKS Tekstil’e ait kapalı kasa panelvan araçta boğularak ölen 8 kadın işçiyle ilgili ikinci bilirkişi raporu açıklandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) uzmanların hazırladığı ilk raporda, afet 4/8, fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu 3/8, idare amiri sanık Ferit Göncü ise 1/8 oranında kusurlu bulunmuştu. Ancak Karahasanoğlu ve Göncü’nün avukatlarının itirazı üzerine ikinci bir bilirkişi raporu hazırlandı.
‘Camsız olmasının etkisi yok’
İTÜ’den Prof. Dr. Metin Ergeneman ve Öğretim Görevlisi Murat Kuruoğlu ile İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Ekmekçi’nin hazırladığı 3 Kasım tarihli ikinci bilirkişi raporu, 13 Aralık’ta mahkeme dosyasına girdi. Raporda, servisin camlı ya da camsız oluşunun olaya etkisinin olmadığı iddia edilerek, şu ifadelere yer verildi: “Şirket Yönetim Kurulu Başkanı’ndan, İdare Amiri’nden ve aracın şoföründen sel felaketine karşı önlem almalarını beklemek mümkün değildir. Almaları gerekli bir önlem bulunmadığı için, olayın meydana gelişinde kendilerine kusur bulunması mümkün değildir. Kazanın oluşunda asli ve tek etken meydana gelen doğal afettir.”
Bazıları firmayla anlaşıp davadan çekilmişti
Halkalı’daki Pameks Tekstil fabrikasında çalışan Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk, ve Nuriye Can, 9 Eylül 2009’da fabrikanın servisi olarak kullanılan kapalı kasa panelvana sel suları nedeniyle boğularak hayatlarını kaybetmişlerdi. Gençay Guli, Gülsüm Şenkoğlu ve Sakine Yıldız ise servisten indikleri için kurtulmuşlardı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, Güldane Çiftçi’nin babası Sürmeli Çiftçi, Nuriye Can’ın eşi İbrahim Can, Özlem Ünal’ın ağabeyi Birol Ünal, Naciye Karadeniz’in eşi Kamil Karadeniz, “Biz firmayla anlaştık. Şikayetçi değiliz” diyerek, davadan çekilmişlerdi.