SİYASİ KULİSLERDE KABİNE REVİZYONU

Hangi bakan gidecek, yerine kim gelecek? Kabine revizyonunda hangi dengeler devreye girecek?...

Revizyon için beklentiler önümüzdeki haftaya odaklandı. AK Parti kurmayları “artık macun tüpten çıktı” diyor.

Başbakan Erdoğan’ın Afrika gezisi dönüşünde uçakta yaptığı “Her an herşey olabilir” açıklamasıyla birlikte kabine revizyonu için nefeslerini tutup bekleyişe geçen AK Parti grubu, artık gün sayıyor. Ocak ayı bitmeden gerçekleştirilmesi beklenen revizyon için beklentiler önümüzdeki haftaya odaklandı. Başbakan’ın son açıklamasıyla macun tüpten çıktı, artık geri girmez” diyen AK Parti kurmayları, “Bu sürecin uzayacağını tahmin etmiyoruz. Kabine değişikliği için artık ‘Belki yarın, belki yarından da yakın’ denilebilir” değerlendirmesini yapıyorlar.

Vatan'ın haberine göre, Siyasi kulislerde “Hangi bakan gidecek, yerine kim gelecek? Kabine revizyonunda hangi dengeler devreye girecek? Köşk’ün revizyonun şekillenmesinde etkisi olacak mı?” sorularına yanıt aranıyor. Erdoğan’ın bu tür kritik konuları dar bir kadro ile değerlendirmeyi tercih etmesi ve son ana kadar 3-4 kişi dışında hiç kimseye “renk vermemesi” nedeniyle kulislerde “tahminlere” dayalı iddialar dillendiriliyor. Ancak gidecek ve gelecek isimler şu aşamada “tahmin” boyutuyla dillendirilse de, sonuçta gerçekleştirilecek revizyonun kapsamının ve tercih edilecek isimlerin AK Parti’nin açılım politikasından, yerel seçim stratejisine ve Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki ilişkinin seyrine dair önemli ipuçları vereceği ortak kanı.

‘Gidici’ bakanlar

Kulislerde “gidici” gözüyle bakılan isimler arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ilk sırada yer alıyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek koltuğunu kaybedebilecek diğer isimler olarak dillendirilirken, yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilebilecekleri söylenen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı Egemen Bağış da, Erdoğan’ın yerel seçime yönelik dizaynını öne çekmesi halinde bu kontenjandan revizyon listesinde yer alacak isimler olarak gösteriliyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da kabine dışında kalmaları sürpriz sayılmayacak isimler arasında ifade ediliyor.

Atalay’ın ismi “kabinede kalıp yeri değiştirilebilecek isimler” arasında da telaffuz edilirken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Erdoğan’ın yeni dizaynına göre görev alanı değiştirilebilecek isimler olarak sıralanıyor. Bozdağ’ın ismi İçişleri Bakanlığı için telaffuz edilirken, Çelik’in ismi ise son dönemde sürpriz biçimde “İçişleri ya da açılımdan sorumlu Başbakan Yardımcılığı” için geçiyor.

Yalçın Akdoğan, Nurettin Canikli, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş, Cevdet Erdöl ise kabine revizyonunun gündeme gelmesiyle birlikte ismi “bakan” olarak en yoğun şekilde dillendirilen isimler.

Numan Kurtulmuş’un da parlamento dışından kabineye alınabileceği ifade ediliyor.

Kulislerde dillendirilen bir başka spekülasyon ise, Erdoğan’ın değiştirmeyi düşündüğü isimleri Cumhurbaşkanı ile paylaştığı ve beklenen revizyonun ikili arasında “mutabakat sağlanamaması” nedeniyle rötar yaptığı yönünde.

Vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri