Kentte çok fazla kene vakası ve buna bağlı ölümlerin yaşamasına rağmen vatandaşların konferansa ilgi göstermemesi ve koltukların boş kalması dikkat çekti. Konferansta konuşan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zafer Karaer, “Kene sayısının artışının nedeni bilinçsiz ilaçlama” dedi.
Son günlerde sıkça karşılaşılan kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) vakaları ve beraberinde gelen ölümlerin artması nedeniyle vatandaşlara yönelik ‘Korkulan Keneler’ adıyla konferans düzenlendi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.D0r. Zafer Karaer’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta kene tüm yönleri ile ele alındı. Ancak, kentte çok fazla kene vakası olmasına rağmen gerçekleştirilen konferansa vatandaşlar ilgi göstermedi. Konferansın yapıldığı Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki salonun koltukları boş kaldı. Konferansta keneyi bütün yönleri ile anlatan Prof.Dr. Zafer Karaer her geçen yıl bir önceki yıldan daha fazla kene olacağını belirterek dünya varolduğu sürece kenelerin de var olacağını, bu nedenle vatandaşların kene ile yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi.
Kenelerin geçen yıla nazaran bu yıl daha fazla olduğunu belirten Prof.Dr. Karaer bunun nedeninin bilinçsizce yapılan ilaçlamalar olduğunu söyledi. Yapılan ilaçlamalarda kene ile beslenen haşerelerin de yok olduğunu, bu nedenle kenelerin de arttığını belirten Prof.Dr. Karaer, kenelerin her yerde olabileceğini bu nedenle de vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Kenelerin yılda sadece 25-30 gün kan emdiğini, bunun dışındaki günlerde kan emmediğini söyleyen Prof.Dr. Karaer, “Keneler kış aylarında da vardır. Ancak yılda sadece 25-30 gün kan emerler. Geriye kalan süre içinde kan emmezler. Kan emdikleri sürede yaz aylarına denk gelmektedir” dedi. Konuşmasında kenelerin yayılma ve insan yaşamına girme nedenlerinden de bahseden Prof.Dr. Karaer, keneye ve buna bağlı olarak ortaya çıkan KKKA hastalığına karşı yapılması gereken şeyler olduğunu söyleyerek, “Keneden korunmak için hem vatandaşların, hem de devletin önlem alması gerekir. Vatandaşlar ilk önce kontrollü yaşam alanları oluşturmalıdır. Uygun giysiler giymelidirler, günlük kene muayenelerini yapmalıdırlar ve vücut temizliklerine de dikkat etmelidiriler. Devlet ise bu konuda ulusal projeler hazırlayarak bunun önlemini almalıdır ki kene ölümlerinin önüne geçilebilsin” dedi.