Akşam'ın haberine göre, İstanbul Şişli'de imar sorunu ve çarpık yapılaşma kontrolden çıktı. Darlık nedeniyle itfaiyenin bile giremediği sokaklarda peş peşe inşaatlar yükseliyor. Küçücük bir arsa bulan, 5 kat imar ruhsatı alıp 10-15 katlı rezidans benzeri binalar dikiyor. Kot farkını da fırsat bilen müteahhitlerin bu uyanıklığına Şişli Belediyesiuzun süredir seyirci kalıyor.
GECE MÜHÜR, GÜNDÜZ İNŞAAT
'Kot farkı' kurnazlığının en yoğun yaşandığı yerler Şişli Gülbahar ve Halide Edip Adıvar mahalleleri. İmar planına göre bu bölgelerde inşaatların yüksekliği 5 katla sınırlı. Oysa mahallede birbiri ardına gökdelenler yükseliyor. Yasal olmasına rağmen inşaatlardan belediyeden alınan bilgilendirme panoları dahi yok. Bu bölgelerde imara aykırı binalar mühürleniyor. Ancak geceleri sökülen mühürlerin ardından gündüz inşaat çalışmaları sürüyor. İstanbul'un en değerli ilçelerinden biri olan Şişli'de iki mahallesinde vahşi yapılaşmanın her türlü örneğine rastlanıyor.
GÖSTERMELİK YIKIM KARARI
Şişli Belediyesi, göstermelik olarak bu inşaatları mühürlüyor, hemen ardından yıkım kararı alıyor. Ancak bu kararlar bir türlü uygulanmıyor. Yasalar uygulanmayınca da müteahhitleri ne para cezası, ne yıkım kararları engelleyemiyor. Belediyenin yasaları uygulamamasını fırsat bilen müteahhit, binasının arka cephesinin bulunduğu Çevre Pazarı Sokağı'na duvar örerek bahçe yapacak kadar ileri gidiyor. Kaçak inşaat yapanları, TCK'nın 184.'cü maddesindeki 'bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası' öngörmesi de caydıramıyor. Yasak olmasına rağmen bu yapılara iskân veriliyor, su, elektrik, telefon, doğalgaz bağlanıyor.
8 MİLYON TL'LİK RANT
Halide Edip Adıvar Mahallesi Kutlubey Sokak'taki kaçak inşaatta yasal zorunluluk olmasına rağmen hiçbir bilgilendirme panosu yok. Lüks binanın sahibini, yapı denetim firmasının ve TUS sorunlusunun kim olduğunu öğrenmek mümkün olmadı. Tamamlanmak üzere olan yapı internette satışa çıkarıldı. İmar durumunda 5 katlı olması gereken yapının verilen ilanda 10 katlı ve krediye uygun olduğu belirtiliyor ve dairelerin 399 bin liradan satışa çıktığı görülüyor. Çift daireli iki bloktan oluşan binada müteahhidin fazladan kaçak olarak iki katlı işyeri ile 20 daire yaptığı gözler önüne seriliyor. Ortaya çıkar rant ise çarpıcı: 8 milyon lira…
FİRMA YOK SİZ YIKIN
SON örnek Halide Edip Adıvar Mahallesi Kutlubey Sokak 10265 ada, 12-13 parselde inşası tamamlanmak üzere olan binada yaşandı. Binayla ilgili belediyeye şikayet dilekçesi verildi. Şikâyete konu olan inşaat imar durumunda 5 katlıydı, ancak 12 kata ulaşmıştı. Bina tamamlanmak üzereyken Şişli Belediyesi'nce mühürlendi. Ardından belediye encümeni bina hakkında yıkım kararı aldı. Mahalle sakinleri binada yıkım beklerken çalışmalar tekrar başladı. Şikâyet, bu kez Şişli Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Osman Aslan'a yapıldı. Aslan, 'Yıkım kararını uygulayacak firma bulamadık. İsterseniz siz yıkın' karşılığını verdi.
2-5 YIL ARASI HAPİS CEZASI
1- Yapı ruhsatına aykırı bina yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2- Bu tür inşaatlara elektrik, su veya telefon bağlantısı yapan kişi de aynı şekilde cezalandırılır.
3- Herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi 2-5 yıl arası hapisle cezalandırılır.
4- Üçüncü fıkra hariç, belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
habervaktim