Şirketler Çin'den Kaçıyor!

Bir dönem dünyanın en ucuz işgücüne sahip olması nedeniyle pek çok şirketin akın ettiği Çin bu özelliğini kaybediyor.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, uzmanlar artık yeni trendin Uzakdoğu'da gerçekleştirilen outsourcing faaliyetlerinden vaz geçmek olduğunu söylüyor. Buna en büyük örnek Çin'de bulunan yaklaşık 1600 Alman şirketi. Alman Mühendisler Birliği (VDI) verilerine göre Çin'de faaliyet gösteren her 5 Alman şirketinden biri bu ülkeden ayrılıyor ve buna neden olarak da işgücünün her geçen gün daha pahalı olmasını gösteriyor. Alman Tagesspiegel am Sontag gazetesine konuşan VDI sözcüsü Sven Renkel çoğu Alman şirketinin Çin'e büyük umutlarla gittiğini ve artan işgücü ücretlerini dikkate almadığını belirtti.

Çinli şirketler bile başka yere gidiyor

Deutsche Bank Pekin'in kurumsal bankacılık birimi ekonomistlerinden Eddy Henning Çinli şirketlerin bile üretimlerini ülke dışına taşımaya başladıklarının altını çiziyor.

Alman Spiegel gazetesinde yer alan habere göre önde gelen Alman peluş oyuncak şirketi Steiff bu şirketlere en büyük örnek. Yoğun eğitimlere rağmen Çin'deki üretim biriminden istediği kalitede ürün alamayan şirket yüksek işgücü maliyetine daha fazla katlanmamak için Almanya'ya geri döneceğini açıkladı. Çin'de işgücünün pahalanması ve üretimde yaşanan kalite sorunları her geçen gün artan sayıda Alman şirketinin üretim birimlerini buradan taşıdığı belirtiliyor. Şirketlerin bazıları işgücü maliyetinin daha düşük olduğu ülkelere giderken bazıları da Almanya'ya dönmeyi tercih ediyor.

Bangladeş ve Hindistan tercih edilen ülkeler

Çin'de üretim maliyetlerinin yükselmesine neden olan etkenlerin başında artan enerji fiyatları, giderek sıkılaşan çevre kanunları, vergi ayrıcalıklarının çoğunun kalkması, yetenekli işgücünün çok az olması ve yuanın dolar karşısında hızla güçlenmesi geliyor. PricewaterhouseCoopers (PWC) ortaklarından Harald Kayer'e göre bunlara ek olarak yüzde 8'lik enflasyon oranı geçen yıl ücretlerin yüzde 20 artmasına neden oldu. Kayer, "Bazı şirketler ve endüstriler için Çin çok pahalı olmaya başladı. Bu nedenle Bangladeş, Hindistan ya da Kazakistan gibi işgücü ücretinin düşük, üretimin ucuz olduğu ülkeler tercih ediliyor" dedi. Romanya ve Bulgaristan da Avrupalı yatırımcılar için uygun ülkeler arasında gösteriliyor.

Ekonomi Haberleri