YGS yaklaştıkça hem aile hem çocuk istemeden de olsa stres yaşıyor. Samanyolu Liseleri rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni Ferdi Özdemir, ailelerinin hem kendilerini hem de çocuklarını rahatlatmaları gerektiğini belirtti.
Ailesini yanında hisseden çocuğun başarısının arttığını hatırlatan Özdemir, 'Anne- baba, çocuklarının ergenlik çağında olduğunu unutmamalı. Bu dönemi kendilerinin de yaşadığını hatırlayarak daha olumlu ve yapıcı yaklaşmalı. Çocukların rahatlatmalı ve özgüvenlerini canlı tutmalarını sağlamalılar. 'dedi.
Sınav yaklaştıkça ailelerin çocuklarına kesinlikle baskı yapmamaları gerektiğini dile getiren Özdemir, 'Aileler çocuklarını azarlamamalı ya da sosyal hayatlarını kısıtlayıcı tutum ve davranışlarda bulunmamalı. Bu tür olumsuz davranışlar çocuğun motivasyonunu zedeler. 'diye konuştu.
Çocukların motivasyonunu arttırmak için 'bu çalışmayla sınavı kazanamazsın ', 'yata yata sınav kazanılmaz ', 'sen zaten hiç kazanmadın 'gibi sözler sarf edildiğini hatırlatan Özdemir, 'Bu ifadeler motivasyonu değil çocuğun bize karşı tavır almasına ve sınav kaygısı oluşturmasına neden olur. Ailelerin çocuğu motive edici ve özgüven sağlayıcı söz ve davranışlarda bulunmaları gerekir 'uyarısında bulundu.Yoğun gerilimin öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olduğunu ve başarının düşmesine yol açtığı ifade eden PDR uzmanı Ferdi Özdemir, velilere şu tavsiyelerde bulundu: 'Çocuğunuzu takdir edin. Her zaman olumsuz davranışlarını ifade etmeyin. İyi huylarını ve güzel davranışlarını sık sık takdir ettiğinizi dile getirin. Sınavın amaç değil araç olduğunu söyleyin. Ona karşı beslediğiniz sevginin sınav başarısıyla ilgisinin olmadığını ifade edin. Sınavın onun için bir fırsat olduğunu bunu değerlendirirse gelecekte daha ferah bir hayat yaşayacağını söyleyin. Çocuğumuzun sağlıklı ve bizle birlikte olması önemlidir.'
Sınavdan bir hafta önce hediye almayı öneren Özdemir, 'Ailesinin sevgisini ve güvenini gören çocuk da mutlu olur. Rahatlayan ve mutlu olan kişide sınav kaygısı en düşük düzeydedir. Sınav kaygısı taşımayan çocukların başarı düzeyleri her zaman yüksektir. 'bilgisini verdi.Sınava gireceklerin bir hafta öncesinden uyku düzenlerinin değişmemesine dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Özdemir, şunları kaydetti: 'Normal koşullarda uyuyup uyandıkları saat düzeninde devam etmeleri gerekir. Gençler sınava gireceği salonu önceden görmeli. Sınav giriş belgeleri ve kimliklerini iki üç gün önce hazırlamalılar. Sınava birkaç gün kala ve sınav günü YGS ile ilgili konuşmaktan uzak durulmalı. Kahvaltı sofrası normal bir şekilde hazırlamalı, hiç yemediği ve sevmediği kahvaltılık önüne konulmamalıdır.'