Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT 6'da yayınlanacak ''Cegera Min'' adlı diziye ilişkin, ''Gönül isterdi ki bizim de annemiz, babamız kendi ana dillerinde bu filmleri seyredebilsin ama Türkiye çok değişti, TRT 6, çok çok büyük bir adım'' dedi.
Bakan Şimşek, çekimleri Şanlıurfa'da yapılan ve 21 Mart Çarşamba gününden itibaren TRT 6'da yayınlanacak, ''Cegera Min (Ciğerim)'' dizisinin galasında, Afganistan'da dün meydana gelen helikopter kazasında şehit olan 12 askere Allah'tan rahmet diledi.
TRT 6'nın önemli bir boşluğu doldurduğunu ve zorlu bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Şimşek, anne ve babasının da Türkçe bilmediğini ve okuma imkanına sahip olmadığını vurguladı.
''TRT Şeş, çok büyük bir adım''
Türkiye'nin her alanda ilerlediğine işaret eden Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gönül isterdi ki bizim de annemiz, babamız kendi ana dillerinde bu filmleri seyredebilsin ama Türkiye çok değişti, TRT Şeş çok büyük bir adım. Aslında belki 50 yıl, 100 yıl sonra geriye dönülüp bakıldığında kardeşliğimizin, birliğimizin pekişmesi anlamında atılmış çok önemli bir adım. Yayın hayatına başladığı günden bu yana TRT 6 hakikaten çok büyük mesafeler katetti. Aslında son yıllarda çok değerli genel müdürümüzün liderliğinde değerli çalışanlarıyla hakikaten TRT silkindi. TRT yeni ufuklar, başlangıçlar açıyor. Onun için bizim de gözlemlediğimiz, ülkemiz için, birliğimiz ve beraberliğimiz için çok önemli adımlar.
Daha önce 'Sen türkünü söyle' gibi yarışmalara da katıldık. Mem'u Zin gibi Kürt edebiyatının çok nadide eserini dizi olarak televizyona uyarladılar. Geçmişte bırakın bu türden etkinlikler, bu türden eserlerin resmi kanallara taşınması, bunların konuşulması, tartışması bile birer tabuydu. Ama Sayın Başbakanımızın liderliğinde hakikaten bu ülkede herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu, herkesin temel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar kullanmasının yolunu hep beraber açıyoruz.''
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ileri demokrasi için ve temel hak ve özgürlükler anlamında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden zerre kadar geri kalmamak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.
Nevruz kutlamaları
Nevruz bayramına da değinen Bakan Şimşek, ''Şimdi Nevruz kutlamalarını yapacağız, hep beraber yapacağız. Bu, bizim bayramımızdır, hepimizin bayramıdır Kürt'ün de Türk'ün de... Bizler kardeşiz'' diye konuştu.
Herkesin Nevruzunu kutlayan Şimşek, bütün bu çabaları sürekli bir şekilde istismar eden kesimlerin her zaman var olduğuna dikkati çekti.
Nevruzu istismar etmeye çalışanların olacağını ancak halkın gerçekleri bildiğini belirten Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:
''Bizim kardeşlerimiz ne yapıldığını çok iyi biliyor. Onun için inşallah bütün bu provokasyonlara rağmen ülkemiz ileri demokrasi anlamında, ekonomi anlamında, her anlamda ilerlemeye devam edecek. Çünkü Türkiye'nin bu dinamizminin, bu birliğinin, bu kardeşliğinin önüne hiç kimse geçemez. Ben THY'nin ilk uçuşu için Erbil'e gittim ve orada dedim ki 'biz bin yıldır beraberiz, biz kardeşiz, kardeşliğimizi kimse bozamaz'. Bu ülke çok zengin bir ülke. En büyük zenginliği de insanıdır, beşeri sermayesidir. Allahu teala tabii ki bizi farklı kavimler halinde yaratmış. Ama birbirimizle diyalog kuralım diye, birbirimizle tanışalım diye, birbirimize karşı toleranslı olalım ve yardımcı olalım diye yaratmış. O anlamda ben TRT 6'nın faaliyetlerini önemsiyorum.''
Türk dizileri
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın birçok ülkesinde Türk dizilerinin seyredildiğine işaret ederek, TRT'nin son dönemlerde attığı adımlarla bu alanda çok önemli bir ihracatçı haline geleceğini söyledi.
TRT Genel Müdürü Şahin'in en başından beri bu vizyona sahip olduğunu dile getiren Şimşek, geleneksel ihracat kanallarının belli ürünlerden oluştuğunu, bunların aşılacağını belirtti.
Türkiye'nin sahip olduğu büyük tarihi ve kültürel zenginliğe işaret eden Bakan Şimşek, bu zenginliklerin harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
TRT'nin de genel olarak bu adımları attığına inandığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
''İnanıyorum ki bu diziler çok önemli ihracat kaynaklarımızdan olacak. TRT 6 büyük bir başarı hikayesi, eğer bugün bu bölgede en çok izlenen 10 kanaldan biriyse, bu kadar kısa süre içerisinde bu noktaya geldiyse bu, büyük bir başarının hikayesidir. Yıllarca insanlarımız en bildik imaj, hikaye ve kültürlerinden yoksun bırakıldı. Türkiye, o günleri geride bıraktı. Şimdi hala o günlerin, o eksiklerin istismarını yapmak hakikaten olsa olsa bir inkar politikasının içinde olmakla eşdeğerdir. Başbakanımız çok açık ve net şekilde 'Bu ülkede yaşayan herkes birinci sınıf vatandaştır' dedi. Başka şekilde görmüyoruz. Ret ve inkar siyaseti tamamen geride kalmıştır. Biz bu ülkenin bütün zenginliklerini, bütün farklılıklarını kucaklıyoruz. Bu farklılıklar birer tehdit değil, birer zenginlik kaynağıdır. Bu da hakikaten Türkiye'nin önümüzdeki dönemde gelişmesinin temel dinamiğini oluşturmaktadır. Türkiye, kim ne yaparsa yapsın kendi bölgesinde ve dünyada çok önemli bir siyasi ve ekonomik aktör olma yolunda yoluna devam edecek.''
Bakan Şimşek, Türkiye'nin zihinsel bir devrimi yaşadığını ve bu zihinsel devrimin akamete uğramaması için hep birlikte çalışılması gerektiğini sözlerine ekledi.
TRT Genel Müdürü Şahin
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT'nin sürekli yeni projeler ürettiğini belirterek, ''Kamu kurumunun bu tarz hareketli olması ne kadar doğru, iyi, tasvip edilir bilmiyoruz ama önceki yıllara kıyaslandığında belki freni çekilen bir kurumun geçikmiş bazı projeleri bir an önce hayata getirmesiyle ilgili bir çabasıdır aslında'' dedi.
Son 3 yılda 10 yeni televizyon ve 4 radyo kanalı kazandırdıklarını dile getiren Şahin, daha önce sadece bir dilde web yayını yapan TRT'nin şu anda 35 dilde yayınının bulunduğunu bildirdi.
TRT 6 projesinin, gündeme geldiğinde çok fazla tartışıldığını ve eleştirildiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:
''TRT Şeş'le ilgili bir çalışma olduğunda, yaptığım konuşmalarda özellikle gazetecilere, köşe yazarlarına, meslektaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Çünkü olumsuz hiçbir şeyi bugüne kadar gündeme getirmediler. Onların destekleri bu projenin de sağlıklı yürümesine neden oldu. TRT 6, bir yığın ilklere imza atıyor. Biliyorsunuz 'Ciran Ciran' diye bir sitkom başlatmıştık. Bu tabii ki TRT 6 için bir ilkti, çok heyecanlıydık. Türkiye'de ilk kez bir Kürtçe dizi film yapıldı. Yayınlandığı günlerde en çok izlenen dizilerden biri haline geldi. Ardından Mem'u Zin dizisi çekildi. Şimdi 'Ciğerim' dizisi 21 Mart'tan itibaren ekrana gelecek. Ciğerim, 13 bölüm olarak yönetim kurulumuzdan çıktı. Eğer izleyici beğenirse devam ettireceğiz. Buradaki esas amaç sadece bir ciğerci dükkanında veya mahallede geçen bir konu değil. Bu sayede Urfa'nın da sahip olduğu tarihi güzellikleri ve kültürü yansıtabilmek.''
TRT 6'nın çok büyük bir eksiği doldurduğunu ifade eden İbrahim Şahin, 10 yıl önce Bitlis'te kaymakamlık yaptığı dönemde sokakta insanların bir kelime Kürtçe konuştuğunda tereddüt ettiğini, şimdilerde kamu yayıncısı TRT'nin, 24 saat Kürtçe yayın yaptığını aktardı.
Bu gelişmelerin, demokratik açılım adına nerelere gelindiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan TRT Genel Müdür Şahin, yayın kalitesini artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.
Diğer konuşmacılar
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de dün Suriye'nin Haseki iline bağlı Rakka kasabasında 21 kişinin devlet eliyle öldürüldüğünü belirterek, ''Suriye'de, şu anda 50 bin civarında insan kaybı var deniliyor. Devletler, despotlar halkına silah çekiyor Türkiye'de ise devlet halkıyla kucaklaşıyor'' dedi.
Yaklaşan Nevruz öncesi de uyarıda bulunan Güvenç, Nevruzun amacına uygun olarak kutlanması için çaba harcanması gerektiğini söyledi.
AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu, Kasım Gülpınar ve Yahya Akman'ın da birer konuşma yaptığı galada dizinin ilk bölümü izlendi.