Simav'da 3 ölü, 122 yaralı var

Önceki gece Kütahya'nın Simav ilçesinde yaşanan 5,7 büyüklüğündeki deprem, Ege ve Marmara bölgelerinin büyük bölümünü korkuttu.

3 kişinin öldüğü, 122 kişinin de yaralandığı sarsıntı sebebiyle Simav'da okullar ve hastanelerin de bulunduğu çok sayıda binada hasar oluştu. Çevre köylerdeki tek katlı yapıların büyük bölümünün kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor.

Kütahya'nın Simav ilçesinde önceki gece saat 23.15'te meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki deprem Türkiye gündemine oturdu. Başta İstanbul, Bursa, Yalova ve Ankara olmak üzere çevre illerde de büyük paniğe sebep olan depremde, 3 kişi ölürken, 122 kişi yaralandı. Dünden bu yana bölgede kaydedilen ve kimi zaman büyüklüğü 4,8'i bulan 279 artçı sarsıntı Ege ve Marmara'daki tedirginliği artırdı. Depremin merkez üssü Simav'da yan yatan bir apartman oturulamaz hale geldi. Aralarında okullar ve hastanelerin de olduğu çok sayıda binada hasar oluştu. Geceyi sokakta geçiren Simavlılar, en büyük acıyı 18 yaşındaki Hüseyin Oran'ın evinden kaçarken başına düşen duvar parçasıyla hayatını kaybetmesi üzerine yaşadı. Emet ilçesinde Halil Yıldırım (48) ile Bursa-İnegöl'de Miyase Pehlivan (75) ise kalp krizi sonucu öldü. Başbakanlık ilk etapta acil ihtiyaçların karşılanması için 2 milyon lira gönderilirken, hasar tespit çalışmalarına da başlandı.

 

Simav Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan bazıları çevre illerdeki hastanelere sevk edildi. Yoğun bakımdaki üç hasta da Uşak'a gönderildi. Sarsıntı sebebiyle üç caminin minareleri yıkıldı, işyerleri hasar gördü. Binalardan düşen beton ve tuğla parçaları sebebiyle park halindeki çok sayıda araçta hasar meydana geldi. Simav'ın köyleriyle Emet, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde de bazı binalarda hasar oluştu. Ana deprem ile sabaha kadar süren artçı sarsıntılar sebebiyle de çok sayıda evin bacası yıkıldı. Çatılardan yollara kiremitler düştü. Jeotermal kaynakların da zarar gördüğü, mazgallardan su buharı çıktığı belirtildi.

Artçı sarsıntıların altı tanesinin 4'ten büyük olması, tedirginliği artırdı. Evleri hasar gören Simavlılar, geceyi sokakta geçirdi. Vatandaşlar, sokakta ateş yakıp battaniyelere sarılarak soğuktan korunmaya çalıştı. Depremin ardından yoğunluk sebebiyle cep telefonları çalışmadı. GSM şirketleri, ilçeye seyyar baz istasyonları götürdü. Deprem bölgesindeki hasarlı binaların çoğunun konut olduğu belirtilirken hastane ve okul gibi kamu binalarında fazla hasar olmadığı görüldü. Orta hasarlı evlerin sayısı ise oldukça fazla.

Depremden sonra ilçeye İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya, Bolu, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya'dan 300 arama kurtarma ve sağlık personeli, 50'si cankurtaran olmak üzere 83 araç ve beş tane arama köpeği ulaştırıldı. Kızılay bölgeye 2 bin 13 adet çadır ve iki seyyar mutfak kurarken, vatandaşlara 10 bin adet battaniye dağıttı. Belediye, hoparlörlerle vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı. Orta ve ağır hasarlı binaların çevresi, güvenlik bandıyla kapatıldı. Depremin köylere verdiği hasarın tespiti için Afyonkarahisar'dan gelen cankurtaran helikopterle havadan keşif yapıldı.

BÖLGEYE 2 MİLYON TL GÖNDERİLDİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bölgeye ilk etapta acil ihtiyaçların karşılanması için 2 milyon TL gönderdiklerini açıkladı. 50 kişilik bir teknik ekibin de hasar tespiti için çalışmalara başladığını dile getiren Çiçek, "Hafif, orta hasarlı veya ağır hasarlı binaların tespitlerini kısa süre içerisinde yapmış olacağız. Ortaya çıkan tabloya göre, yeni yerleşim merkezi veya mevcut merkezlerde yerleşim, hasar gören binaların onarılması veya yeniden yapılması dahil tamamını bu arkadaşlarımızın ön tespiti sonucunda değerlendireceğiz." dedi. Daha önce 5,9 olarak açıklanan depremin büyüklüğünün ise 5,7 olarak düzeltildiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri