Sigarayı bırakınca neden kilo alınır?

Çoğu insan sigarayı bırakınca iştahının arttığından, kilo aldığından yakınır. peki sigarayı bırakmak gerçekten kilo yapar mı?

Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi`nden İç Hastalıkları ve Obezite Kliniği Sorumlusu Dr. Yavuz Furuncuoğlu, sigaranın iştahı baskılayıcı bir özelliğinin olduğunu, bu nedenle kilo alımının kendiliğinden azaldığını, sigara içen kadınlarda ve erkeklerde elma tipi şişmanlığın oluştuğunu, bununda elma tipi karın bölgesinde oluşan yağlanma oluştuğunu belirterek, konuyla ilgili sorulara cevap verdi…

Sigara içenler neden zayıf kalır, bırakanlar neden kilo alır?

Sigaranın içinde 5 binden fazla zararlı madde vardır. Bunlardan biri de nikotindir. Nikotinin farmakolojik ve biyokimyasal etkileri güçlüdür. Sigara içimi gıda alımında azalmaya ve kilo kaybına neden olur. Bunda temel nedenin nikotinin iştah baskılayıcı etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yapılan bazı araştırmalarda nikotinin kısa süreli uygulamanın da ( 24 saat) iştah kesici özelliği tespit edilmiştir. Bunu beyindeki bazı iştah arttırıcı maddelerin azaltarak yaptığı göstermiştir. Ayrıca yapılan diğer çalışmalarda sigara içenlerde dinlenme esnasında harcanan enerjinin arttığı görülmüştür.

Sigara özellikle kadınlar üzerinde hormonları direk etkiler mi?

Sigara içenlerde yağ birikiminin daha çok karaciğer ve kalp bölgesinde (santral obezite) olduğu ortaya çıkmıştır. Bununda şeker, tansiyon, kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı bilinmektedir.
Yine sigarının bazı bilim adamları tarafından kadınlık hormonlarını baskılayıcı olduğu da söylenmektedir. Hatta tüp bebek uygulamalarında kadınların ve erkeklerin mutlaka sigarayı bırakmaları istenir.

Az yemeyi sağlayan, yani iştahı kesen bir etkisi var mı? Yoksa Çok yese bile kilo alınmasını engelleyen bir tesiri var mı?

Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi sigaranın iştahı baskılayıcı bir özelliği vardır. Sigara içen kişide iştah kesilir ve kilo alımı kendiliğinden azalır. Birde sigara içse bile çok yemek yiyenler vardır. Bu kişilerde sigarayı bıraksalar, çok daha fazla yemek yemeye meyilli olan kişilerdir. Sigara yağ emilimini artırır, bundan dolayı da insan vücudunda yağ depoları artar.

Nikotin uygulamasını bazı hormonların etkilediği düşünülmektedir. Yağ dağılımı insan vücudunda farklılık gösterir. Herkesin değişik bölgesinde yağ dağılımı olabilir. Kadınlarda kalça bölgelerinde (armut tipi şişmanlık) erkeklerde daha çok göbek hizasındadır (elma tipi). Ancak sigara içen hem kadın, hemde erkeklerde elma tipi şişmanlığa neden olmaktadır. Ya da bir başka deyişle elma tipi yağlanma sigara içenlerde çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sigarayı bırakmak isteyen bir çok kişi sonrasında kilo almaktan korktuğunu söylüyor. Özellikle kadınlar için sigarayı bırakıp da kilo almaktan kurtulmanın yolu nedir?

Sigara yukarıda da ifade edildiği gibi iştah baskılayıcı özelliğe sahiptir ama yağın dağılımını da etkileyerek zararlı bir tablo çizmektedir. Kilo almak korkusu ile sigaraya devam etmek diğer ispat edilmiş zararlı nedenlerinin devam etmesine neden olacağından zayıflama amaçlı tavsiye edilemez.

Sigarayı bırakanların kilo alması da maalesef kaçınılmaz olmaktadır. Bunu önlemenin yolu sigarayı bırakmak ile zayıflama programının aynı anda başlatılmasıdır. Hatta zayıflama programına başladıktan sonra sigarayı bırakma programına başlanırsa başarı daha da artacaktır, böylelikle kilo almadan bu evre atlatılabilecektir

Hayat Haberleri