Sıcak-soğuk su çarpışmasından enerji üretildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Laboratuvarı (ÇOBİLTUM), enerji üretimi konusunda önemli bir projeye imza attı.

Laboratuvarda sıcak su ile soğuk su yun çarpıştırılmasından enerji üretildi. 

Herkesin korktuğu fayların, birer petrol kuyusu gibi enerji kaynağına dönüşebileceğini ifade etti.
Türkiye'nin kendi enerji ihtiyacının tamamı üretebilecek.

Proje hakkında bilgi veren ÇOBİLTUM Müdürü Prof. Dr. İsmet Kaya , makine termodinamiğin ikinci kanununa, yani "Carnot" makinesine göre çalıştığını söyledi. Kaya, "Bildiğimiz buzdolabı çalışma mantığına dayanmaktadır. Bir sıcak, bir de soğuk ısı deposu vardır. Silindirdeki özel alaşımın içinde bulunan malzeme soğuk suyla temas ettiğinde düzenli forma, sıcak suyla temas ettiğinde ise düzensiz forma geçmekte, yani ortamdaki moleküller düzensiz hareket etmektedir. Bu hareket ve torktaki etkileşim, silindirin hareket etmesini sağlamakta ve buna bağlı olarak da enerji üretilmektedir. Bu sistem, aynı zamanda havayla da çalışmaktadır. Bu yeni sistem 30 derece sıcak su (en fazla 50 derece yeterlidir) ve 15 derece altında soğuk suların sıcaklık farkına göre çalışmaktadır. Deneysel prototipi, fizik mühendisi araştırmacı Harun Güçlü ile hazırlandı. Makinenin hem yatay hem de silindirik halde üretimi mümkündür. Deneysel verim, yaklaşık yüzde 20 civarında bulundu ancak kullanılan malzemenin kalınlığı, malzemedeki etken madde, kayıp iş ve sıcaklık farkı gibi etkenler bunu değiştirmektedir." dedi.

Yeni enerji dönüşüm sisteminin Türkiye ve insanlık için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, herkesin korktuğu fayların, birer petrol kuyusu gibi enerji kaynağına dönüşebileceğini ifade etti. Jeotermal enerji kaynaklarına ek olarak güneş enerjisiyle elde edilen sıcak suyun depolanıp 24 saat düzenli olarak elektrik üretiminde kullanılabileceğini aktaran İsmet Kaya, enerji için milyarlarca dolar harcayan Türkiye'nin, yerel ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını kullanarak kendi enerji ihtiyacının tamamını üretebileceğini, enerjinin dünyada problem olmaktan çıkacağını açıkladı.

ÇOBİLTUM Müdürü Kaya, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Silindir üzerinde bulunan özel alaşımlı çubuğun bir yanından soğuk, diğer yanından sıcak su dökülünce, içinde oluşan kristal yapıdaki değişim sonucunda alaşımla çubuk içindeki özel malzeme etkileşir. Çubuk, alaşımla beraber silindiri teğet olarak bir yönde çeker ve döndürür. Çubuk kendisi de döner ve silindiri devamlı teğet olarak çeker. Silindirin çapı ve uzunluğu arttırılarak, etrafına yerleştirilecek çubuk sayısı da arttırılabilir. Böylece silindiri döndürecek tork miktarı artar. Kullanılan soğuk ve sıcak su da doğru orantılı olarak artacaktır. Güneş enerjisiyle üretilecek ve jeotermal kaynaklardan elde edilecek sıcak su bir depoda toplanarak, bu sistem düzenli olarak yılın her günü 24 saat çalışabilir. Böylece enerji dönüşümünde sürdürülebilirlik sağlanır." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri