Show Tv'de Trilyonluk Kriz

Doğan ve Karamehmet Grubu arasındaki savaşta hergün yeni belge çıkıyor.

Yönetiminde iki TMSF yetkilisinin de olduğu Erol Aksoy'un şirketi MSM Mali Sistemler Müşavirlik A.Ş., Show TV'nin Çukurova Grubu'na kaynak aktardığını öne sürerek mahkemeye başvurdu AKS TV Reklamcılık A.Ş'nin 14 Mart 2008 tarihli Genel Kurulu'nda alınan kararların iptalini isteyen şirket, Show TV'den Çukurova Grubu'na 86.4 milyon YTL aktarıldığını öne sürdü.
Önceki yıllarda yaptığı genel kurulları mahkemelik olan Mehmet Emin Karamehmet'e ait Show TV'nin son genel kurulu da yargıya taşındı. 14 Mart 2008 tarihindeki genel kurul kararlarının iptalini isteyen Erol Aksoy'un şirketi MSM Mali Sistemler Müşavirlik A.Ş., Show'un 108 milyon YTL tutarındaki kaynağı Çukurova Grubu şirketlerine aktardığını, 21 milyon YTL'lik borcun mahsup edilmesiyle bunun 86 milyon YTL olduğunu öne sürdü.

Show'un yayıncısı AKS Televizyon Reklamcılık A.Ş'nin genel kurulunda 2007 yılı bilançosu oy çokluğuyla onaylandı. Bu genel kurulda küçük hissedar olan MSM Mali Sistemler A.Ş., bilançonun gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Bilançonun tasdikine, yönetimin ibra edilmesine ve kâr payı dağıtılmama kararlarına itiraz ederek muhalefet şerhi yazdıran MSM, bununla yetinmeyip alınan bu kararların iptali için dava açtı.

'Ortaklık değişebilir'

MSM'nin Avukatı Hulusi Gürbüz, Ticaret Mahkemesi'ne yaptığı 15 Mayıs 2008 tarihli başvuruda ilk olarak oylamanın kabulüne neden olan ortaklık pay defteri olan Hazırun Cetveli'ne itiraz etti. Sermaye artırımına karşı açılan davanın halen devam ettiğini belirten avukat Gürbüz, “Hazırun Cetveli, sermaye artırımları sonucu oluşmuş, bu sermaye artırımları ile ilgili genel kurul kararları da henüz süren davalara konu olduğu için bu hissedarlık durumu davalar sonuçlanıncaya kadar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Açtıkları davaları kazanmaları durumunda ortaklık yapısının değişeceğini, dolayısıyla genel kurullarda alınan bu kararların temelden çökeceğini öne süren avukat Gürbüz, “Bu nedenle, Hazırun Cetveli'nin gerçek pay sahipliği oranını gösterip göstermediği gerçeğinin belirlenebilmesi yönünden öncelikle anılan davaların bekletici sonuçlar sayılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bilanço usulsüz iddiası

1 Ocak 2007-31 Ocak 2007 dönemine ait İşletme Ayrıntılı Gelir Tablosu'nun gerçeği yansıtmadığını, şirketin 108.3 milyon YTL'sinin Çukurova Grubu şirketleri olan Atlas Yayıncılık, Eksen Yayıncılık ve Çukurova Sanayi şirketlerine aktarıldığını iddia etti.

Show'un bu fonlamalar nedeni ile gerçek bir faaliyet kârının bulunmadığını, 108 milyon YTL'lik alacağa karşılık Çukurova Grubu'na ise 24 milyon YTL borçlu bulunduğunu belirten Avukat Gürbüz, Show'dan aktarılan paraları şöyle ayrıntılandırdı:

“Çukurova Grubu şirketlerinden 108 milyon YTL alacaklı olduğu görünüyor. Show'un 2006 yılında Atlas Yayıncılık'tan olan alacağı 26.8 milyon YTL iken, bu rakamın azalma yerine 2007 yılında 35.1 milyon YTL'ye yükseldiği görünüyor. Yine grup firmalarından Eksen Yayıncılık'tan olan alacak 2006 yılında 13.2 milyon YTL iken, bu rakam 2007 yılında 20.2 milyon YTL'ye yükselmiş. Show'un Çukurova Sanayi'den olan alacağı 2006 yılında 5.9 milyon YTL idi. Grup firmalarından Mepaş'tan alacağı da 2006 yılı için 20.8 milyon YTL iken 2007 yılında 5.4 milyon YTL artarak 26.2 milyon YTL'yu ulaştı.. Show'un Euro Film'den olan alacağı da 70 milyon dolardır.” Dilekçede, “Show tarafından çekilen 2 milyon 860 bin YTL tutarındaki kredi Akşam Pazarlama'ya aktarıldığı” da belirtildi.

Avukat Gürbüz, halen devam eden sermaye artımına ilişkin kararların iptaline ilişkin 3 ayrı dava açtıklarını belirterek “Bu 'bekletici sorun' sayılmalıdır. Alınan kararların uygulanmasının geri bırakılması gerekir“ dedi.

Medyanaliz Haberleri