Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) Cağaloğlu'ndaki Timaş Kitap Kahve'de düzenlenen ve ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım'ın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcıları Üzeyir İlbak, Nevzat Bayhan ve edebiyatçı Zafer Acar konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte konuşan Üzeyir İlbak, Karakoç'un 25 yıldır şiir yazmadığını belirterek, bunun nedenini Karakoç'un son şiirlerini okuyarak anlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.
'Ben üstadı harf, hece ve kelimeden oluşan bir 'ins' olarak tanımlıyorum' diyen İlbak, Karakoç'un ideal bir insan, ülke ve arayış insanı olduğunu kaydetti.
İlbak, Karakoç'un parçalanmış İslam dünyasının hüznünü içinde taşıdığını, son şiirlerinde buna vurgu yaptığını ifade ederek, onun suskunluğu tercih edişinin Afganistan'ın işgaline denk geldiğine dikkati çekti.
Bu suskunluğu 'Şairin kozasına çekilmesi' olarak nitelendiren İlbak, şairin, Mevlana, Mehmet Akif Ersoy, Yunus Emre ve Fuzuli'den izler taşıdığını bildirdi.
İlbak, Karakoç'un İslam birliği düşüncesiyle değerlendirilmesi gerektiğini aktararak, 'O umudunu diriliş nesliyle inşa eder' dedi.
Nevzat Bayhan ise Karakoç'u 'İddiası olan bir dava adamı' olarak tanımladı.
Bayhan, 'Ben Sezai Karakoç'u görünce, yüzünü güneşe dönmüş bir insan görürüm. O, Anadolu'da ümitlerin tükendiği bir zamanda geleneğe ve değer yargılarına sahip çıktı. Sezai Karakoç, Müslümandır, tavizsiz bir Müslümandır' ifadesini kullandı.
Karakoç'un kendisini 'diriliş eri' olarak tanımladığını hatırlatan Bayhan, onun beklentisinin adanmış bir nesil olduğunu sözlerine ekledi.
Edebiyatçı Zafer Acar da Sezai Karakoç'u, Yahya Kemal Beyatlı üzerinden anlattı. Beyatlı üzerine çok sayıda tartışma yapıldığını hatırlatan Acar, onu en güzel anlatan kişinin Sezai Karakoç olduğunu, Karakoç'un sanılanın aksine herkese kapısını açtığını belirtti.
Katılımcılar, konuşmaların ardından Karakoç'un şiirlerini okudu.