Açılış öncesi ve sonrasında basın mensuplarına program ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Genç İş Adamları Derneği (İGED) Yönetim kurulu başkanı Hüseyin Ataol geniş bilgiler verdi.
Ataol, "Marifed ve Tuskon'a bağlı dört güzide derneğimizin, İstanbul Genç İş Adamları Derneği'nin, İstanbul Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin, Florya İş Adamları Derneği'nin ve İhracatçı ve Sanayici İş Adamları Derneği'nin sektörel bazda düzenlediği, iş forumlarından bir tanesini daha bugün hep birlikte yaşayacağız. Hatırlarsanız en son 16 Kasım 2013 tarihinde tekstil sektörüne yönelik bir iş forumu, iş birliği toplantısı düzenlemiştik. Bu derneklerimize üye tekstilci arkadaşlarımızın bir araya gelmesi , kendi aralarındaki ticaret hacminin artması ve derneklerden beklenilen dayanışmanın oluşturulması amacı ile çok verimli bir toplantı oldu. Bir günde 250 milyon dolarlık bir iş hacmi gerçekleşti. Biz bu dört kardeş dernek olarak, diğer sektörlerde de bu tarz işbirliklerini, forumları sürdürmeye devam edeceğiz. Mart ayında da gıda ve perakende sektörüne yönelik üyelerimizin yoğun talebi üzerine yine bir iş forumumuz olacak dolayısıyla bu vesile ile hem dernek üyelerinin farklı derneklerdeki arkadaşlarını tanıması, hem de aynı sektörde olan insanların birbirileri ile mal ve hizmetlerini daha yakından görebilmelerine hizmet eden butik ve güzel bir organizasyon oluyor bu tarz birleşmeler, bugün İstanbul'un ve Marmara bölgesinin sahasında öncü, kurumsallaşmış inşaat firmalarını temsilen satın alma birimlerinden arkadaşlarımız buradalar. Toplamda 47-48 masada bu inşaat firmaları derneklerimize üye 150 elli tedarikçi ile bir araya gelecekler. 23 tane stant açan üyemiz var bunlarda mal ve hizmetlerini bu stantlarda sergileyecekler. Yaklaşık 50 inşaat firması 150 katılımcıyla 2500'ün üzerinde iş randevulaşması hali hazırda olmuş durumda dolayısıyla akşama kadar yoğun bir iş görüşmesi trafiği yaşayacağız. Bu tarz butik ve aynı sektördeki insanları bir araya getiren İş Forumlarını çok önemsiyoruz. Çünkü aynı sektörde olup ve hatta aynı dernek üyesi olduğu halde birbirini tanımayan, birbirileri ile tanışma fırsatı bulamamış insanları bir araya getirmede, dernek üyeleri arasında sektörel olarak bir sinerji yaratmada ve derneklerden beklenilen ticari potansiyeli arttırma gayesini de realize etmede bu tarz programlar çok faydalı oluyor. Biz bunun faydasını daha önce de gerçekleştirmiş olduğumuz programlarda gördük. Amacımız daralan ticari piyasa da kişilere yeni açılımlar sağlamak, dernek üyelerinin ticari hayatlarına biraz canlılık getirme birbirilerini tanımalarına aynı sektörde iş yapan insanların kendi aralarında dayanışma sağlamasına bir zemin, bir platform hazırlamak. Her zaman dediğimiz gibi hareket ve istek bizden nasip kısmet Allahtan ve bu vesile ile güzel iş bağlantılarının, güzel ortak çalışma noktalarının oluşmasını yanı sıra hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Daha sonra dernek olarak bu tarz programlarda üçüncü yıllarını doldurmakta olduklarını, daha öncesinde de bir kaç dernek ile birlikte inşaat sektöründe buluşmalar gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Ataol, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Günlük görüşmeler trafiğinden hacim olarak çıkabilecek ciro beklentisi sorusuna Ataol, günlük görüşmelerden minimum bir milyarlık hacim beklediklerini, ancak sektörün inşaat olduğunu göz önünde bulundurularak bunun 5 milyar veya daha üstü olması da işten bile değil diyerek, gerçekleşen iş forumunun daha çok inşaat firmalarına malzeme, tahsis etme noktasında olduğu için bunun kesin rakamlar üzerinden konuşulmasının çok doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizerek, inşaat sektörüne ürün tahsis edebilecek şirketler ile inşaat sektörünün üreticilerini bir araya getirerek bir paket oluşturduklarını ve bunun da fayda sağlamasını beklediklerini ifade etti.
Evproje.com Genel Yayın Müdürü Ş.Semihhan AYDEMİR'in "2014 yılında inşaat sektöründe bir daralma olacağı kulislerde sıkça konuşuluyor. Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz ve son dönemlerde yaşanan olaylarla birlikte sektörün 2014 gidişatını nasıl ön görüyorsunuz?" sorusuna İGED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ataol "2014 yılının ekonomik göstergeler açısından zor bir yıl olacağına hepimiz hemfikiriz bu konuda bir fikir mutabakatı var ama bununla birlikte inşaat sektörünün hala dinamizmini koruyacağına inancımızda tam " dedi. Yine İstanbul'da hala 200 bin üzerinde bir konut ihtiyacı olduğunun da altını çizerek, inşaat sektörü açısından 2014 yılının iyi geçeceğini vurgulayan Ataol, ülke hareketlenmelerinde inşaat sektörünün çok çabuk etkilenen bir sektör olduğunu ancak inşaat'a olan talebin hiç bir zaman bitmediği ve bitmeyeceğini kesin bir dille ifade etti.
Aynı soruya paralel olarak cevap veren İSİAD yönetim kurulu başkanı Cihaz ÖZBEKLİ, "Türk müteşebbisinin özellikle de inşaat sektörünün sadece İstanbul'la, sadece Türkiye'ye kısıtlanmaması lazım. Bizim tüm arkadaşlarımız Uluslararası platformda da bu işi çok başarılı projelerle götürdüler ve götürmeye de devam ediyorlar. İnşaat gibi bir sektörde de yurtdışında yapılan işler herkesin malumu dolayısı ile belli ülkelerde, belli şehirlerde daralma hissiyatı olsa da dünya'nın geneline hitap eden bizim müteşebbis arkadaşlarımız, inşaatçılarımız zannediyorum bu tür zorluklarında üstesinden bu formül ile geleceklerdir. Belli yerlerde yumurtaları ayrı sepetlere koymayı başarmış olan iş adamları bu noktalarda da zannetmiyorum her hangi bir yara, zedelenme alacaklarını düşünmüyorum. Her hangi bir yer daralsa da dünya'nın bir çok yerinde genişleyen bir yerler sürekli var" dedi.
Genel bilgilendirme ve değerlendirmelerden sonra açılışı gerçekleşen forum ile birlikte muhataplar karşılıklı masaya oturdu. Tanıtım ve pazarlıkların yoğun sürdüğü program ile ilgili ciro hacmi ve diğer istatistiki veriler daha sonra İGED, FAİDER, İSİAD ve İhsander derneklerinin elde edecekleri gerçek veriler sonrasında açıklanacak.
Şefika Sever / EVPROJE.COM