Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine başlandı.
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, olayda şehit düşen askerlerin aileleri ve avukatları katıldı.
Duruşmanın başında, şehit askerlerden Deniz Demirci'nin babası Halil Demirci, sanıklara tepki göstererek, ''Ben PKK ile savaşması için göndermiştim çocuğumu'' dedi. Elindeki su şişesini, sanıkların üzerine fırlatan Demirci, bunun üzerine duruşma salonundan çıkartıldı.
Duruşmada ilk olarak dava iddianamesi, askeri savcı Tezer Türkay Güven tarafından okundu.
Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, sanıklardan ikisine iddianamenin yakın zamanda tebliğ edildiğini belirterek, bu sanıklara istemeleri halinde, iddianameye karşı beyanda bulunmak üzere 7 günlük ek süre verilebileceğini kaydetti.
Sanıkların ek süre talebinde bulunması üzerine mahkeme, ara kararında, 5271 sayılı CMK'nın 176. ve 190/2. maddeleri uyarınca duruşmaya ara verilmesine karar verdi. Mahkeme, duruşmaya ara verilmesi nedeniyle yalnızca tutuklu sanık Zeki Es'in tutukluluk durumuna ilişkin beyanların alınmasını kararlaştırarak, duruşmaya devam etti.
Mayın patlamasında şehit olan Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, Es'in tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep ederek, ''Tahliye istemiyorum. Benim çocuğum öleli 20 ay oldu'' dedi.
Duruşmaya katılan diğer aileler de sanık Es'in, tutukluluğunun devamını istedi.
Ailelerin avukatlarından İsmail Kılıç da kuvvetli suç şüphesi bulunması ve delillerin tam toplanmamış olması nedeniyle Es'in tutukluluk halinin devamını talep etti.
Askeri savcı Tezer Türkay Güven ise savcılık olarak delilleri topladıklarını belirterek, ''Bizim açımızdan tutuklu kalmasını gerektirecek bir durum görmüyoruz. Sanığın tutuklu olarak yargılanması konusundaki takdiri mahkemeye bırakıyoruz'' diye konuştu.
Sanık Tuğgeneral Zeki Es de dava konusu olayın üzerinden 20 ay geçtiğini ve delillerin toplandığını ifade ederek, bu zaman zarfında, görev yaptığı yerin de değiştiğini söyledi.
''Savunmasını yaptığında da suçsuz olduğunun ortaya çıkacağını'' ileri süren Es, 3 aydır tutuklu bulunduğunu ve bu durumun savunma imkanlarını kısıtladığını ileri sürerek tahliye talebinde bulundu.
Es'in avukatlarından Kılıçarslan Başaran, müvekkiline atılı suçun, sadece maddi ve manevi unsur yönünden değil, tipiklik açısından da oluşmadığına ilişkin bir savunma hazırladıklarını belirterek, 4 sayfalık yazılı savunmalarının, tutuklulukla ilgili beyanları olarak okunmasını talep etti. Başaran, müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu tarafından okunan savunmada özetle, dava konusu olayla ilgili bir hukuki durum kargaşası olduğu belirtilerek, olayın meydana geldiği alanın bir çatışma bölgesi olduğu ifade edildi. Bu durumun mahkemece tayin edilecek bilirkişilerce de tespit edilmesi talebinde bulunulan dilekçede, olağan durumlarda uygulanan suçların işlenmesinin buradaki durumda söz konusu olmadığı iddia edilerek, ''taksirle ölüme neden olma'' suçunun olağan hallerde uygulanacak bir suç olduğu kaydedildi.
Es'in avukatlarından Yurdakan Yıldız ise müvekkilinin halen silahlı kuvvetlerde görevli olduğunu, sabit ikametgahının bulunduğunu ve kaçma şüphesinin olmadığını ifade ederek, tahliye kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, sanık Tuğgeneral Es'in, tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar verildiğini belirterek, sanık ifadelerinin alınması ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın 1 Şubata ertelendiğini açıkladı.
Duruşmanın ardından salondan ayrılan şehit annesi Raziye Demirci, burada sanıklara tepki gösterdi.