Seçim Yasası Sil Baştan

Seçim kanununda değişiklik öngören yasa teklifi TBMM'den maddeler halinde geçiyor.. Değişiklikle oy pusuları daha da büyüyecek seçim sandıkları şeffaf plastik olacak. İşte teklifle değişecek olan maddeler:

 

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 3 maddesi daha TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Buna göre, sandık kurulunda görev yapanlarla, güvenliğini sağlayan güvenlik görevlileri, görev yaptıkları sandıkta oy kullanabilecek.

Milletvekilleri ile milletvekili adayları, seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oy verebilecek.

Oylar, sandık kurulu başkanı tarafından yüksek sesle iki defa sayılacak. İki sayım arasında fark olması durumunda üçüncü sayım yapılarak sonucuna göre işlem yapılacak.

Sandık sonuçlarının ilçe seçim kurulunda birleştirilmesi sırasında siyasi parti temsilcilerine birer nüsha verilecek.

Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri maddeler üzerinde değişiklik önergeleri verdiler. Önergeler reddedildi.

Önergeler üzerine söz alan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, barajın düşürülmesi gerektiğini belirterek, teknik hukuki düzenlemelerle halkın idaresinin temsilinin mümkün olmayacağını ifade etti.

TAHTA SANDIK TARİHE KARIŞIYOR

Teklifin yasalaşması halinde, tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Buna göre oy sandıkları, eni 35, boyu 55, yüksekliği 450 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri, eni 120, boyu 150, yüksekliği 180 cm, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak.

Sandıkların ve oy kabinlerinin üzerinde Yüksek Seçim Kurulu ibaresi ve logosu bulunacak.

Oy zarflarının boyu büyütülüyor. Zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 cm olacak.

Teklifle, ''sandık alanı'' ve ''sandık çevresi'' ayrımı da tarif ediliyor. Sandık alanı, sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 100 metre yarıçaplı alandan oluşacak. Sandık çevresi ise sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere 15 metre yarıçaplı alandan oluşacak.

Sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek, ancak kesinleşen muhtarlık bölgesi askı listelerinde adı yazılı olduğu veya bu listelere yazılması için askı süresi içinde başvurduğu ve listeye kaydedilmesine karar verildiği halde, çoğaltılarak sandık kurullarına verilen sandık seçmen listelerinde ismi yer almayan seçmenlerin, muhtarlık bölgesi askı listelerinin kesinleşmesine bakılmaksızın, ilçe seçim kurulundaki liste ile oy verecekleri sandık seçmen listesine ilave edilmelerine, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından karar verilecek. Böylece, seçmenin oy kullanması sağlanacak.

KİMLİK NUMARASIZ BELGEYLE DE OY KULLANILABİLECEK

Üzerinde TC Kimlik Numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC Kimlik Numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için seçmen bilgi kağıdını ve TC Kimlik Numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak.

Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilecek.

Sandık kurulunda görev yapanlarla, güvenliğini sağlayan güvenlik görevlileri de oy kullanabilecek.

Milletvekilleri ile milletvekili adayları, seçmen bilgi kağıdını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, anlaşamadıkları belirtilen ''AKP, CHP ve MHP'nin seçim barajı konusunda bal gibi anlaştıklarını'' kaydederek, ''Baraj sayesinde alenen oy hırsızlığı yapılıyor. Yumurta hırsızlığı ile oy hırsızlığının farkı yoktur'' dedi.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, yüzde 10 barajının utanç verici olduğunu söyledi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, elektronik yolla oy kullanılmasının zamanının geldiğini dile getirdi.

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, bütün sayımların kamera kaydına alınmasını önerdi.

CHP Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar, teklifi ''dayatmacı'' olarak niteleyerek, yapılmak istenen değişikliklerin demokrasiyle alakasının olmadığını, ''toplumun değil AKP'nin ihtiyaçlarını karşıladığını'' öne sürdü.

Perde Arkası Haberleri