CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimindeki çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim sloganı, doğup büyüdüğü Mısır'dan alıntı çıktı. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı (SDE) Orta Doğu Uzmanı ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Birol Akgün, ekmek sloganının İhsanoğlu'nun doğup büyüdüğü Mısır'daki ekmek sorununa vurgu yaptığını, İhsanoğlu'nun da Mısırlı entelektüel gibi göründüğünü söyledi. İhsanoğlu'nun zafer işareti yapmasının da MHP tabanını rahatsız edeceğini söyledi.
Ekmek, Mısır duyarlılığı
İhsanoğlu'nun sosyal medya başta olmak üzere birçok kesim tarafından eleştiri hatta dalga konusu olan 'Ekmek için Ekmeleddin' sloganıyla ilgili en çarpıcı tespiti SDE Başkanı Prof. Dr. Akgün yaptı. Mısır'ın buğday bakımından ABD yardımına muhtaç olduğunu ve her yıl verilen ABD yardımının büyük çoğunluğunun ekmek yardımına gittiğini belirten Akgün, 'Ekmek sloganı da bir mısırlı duyarlılığıdır. Ekmeleddin Bey, Türkiye'de şimdi bunu sloganlaştırıyor' dedi.
Gazze'ye itiraz eden tek lider
İsrail'in Gazze saldırıları karşısında Arap dünyasının sessizliğine rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünyada bu duruma itiraz eden tek lider olduğunu vurgulayan Akgün, 'Arap dünyası, İsrail'in kuruluşundan bu yana 1948'den beri ona kaybetti. İsrail'e kafa tutacak bir Arap dünyası yok. Mısır olmadan barış ve savaş olmaz diye bir laf var. Ortada ne Mısır var ne Suriye var. Bugün Hamas'tan çok İsrail'e yakın Mısır. Dünyada bu sorunu gündeme getiren tek lider Başbakan Erdoğan kaldı' diye konuştu.
O işaret MHP'yi etkiler
CHP - MHP çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da Gazze konusunda suskun olduğunu belirten SDE Başkanı Akgün, 'Daha doğrusu onun suskunluğu Mısır'lı entelektüel gibi davranmasından kaynaklanıyor. Bir defa zafer işareti yapıyor. Bu işaret Arap'larda meşhurdur. Zafer işareti ABD ve İngiltere'deki anlamı ben zafere gidiyorum demektir. Türkiye'de o zafer işaretini yapanlar ya PKK geleneğinden gelendir ya da sol gelenekten gelenler kullanır. Sağ gelenekten gelip de bu zafer işaretini yapanı hatırlamıyorum. Bu durum MHP seçmeni üzerinde olumsuz etki yaratır' dedi.
Arap sembolleriyle yürüyor
'Şu anda Ekmeleddin Bey, arap dünyasındaki sembollerle hareket ediyor' diyen Akgün şöyle devam etti: 'Araplar, Filistin İsrail konusunda tarafsız kalınmasını ister. Aynı zamanda Osmanlı'dan sonra Türkiye'nin bu meseleye karışılmaması istenir. CHP geleneği de bu konuya karışmak istemez. Ekmeleddin Bey'in Ekmek sloganı da bir mısırlı duyarlılığıdır. Mısır'da buğday bakımından ABD yardımına muhtaçtır. Her yıl verilen yardımın büyük çoğunluğu ekmek yardımına gider. Ekmeleddin Bey, Türkiye'de şimdi bunu sloganlaştırıyor.'
İsrail yönetimi doğalgaz derdinde
İsrail'in çoğu Gazzeli bebek ve çocuklardan oluşan yüzden fazla sivilin yaşamını yitirdiği saldırılarının Mısır'da gerçekleştirilen darbeyle yakın ilişkili olduğunu anlatan SDE Başkanı Prof. Birol Akgün, '2012'de benzer şekilde operasyona girişip kara herakatı yapacakken Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin Filistin ile işbirliği yaparak, uluslar arası kamuoyunu harekete geçirmesiyle kara operasyonu olmamıştı. Şimdi Mısır'da Mübarek dönemindeki gibi Sisi, İsrail ile birlikte hareket ediyor. İsrail için konjonktür çok uygun' dedi. İsrail'in, Gazze sahilindeki doğalgaz kaynaklarını işletmek ve korumak için hareket ettiğini belirten Akgün, 'İsrail'in amacı Filistinlilerin bağımsız devlet gibi hareket etmesini engellemek, El Fetih ile Hamas'ın arasını açarak birlik hükümetini yıkmak. Bağımsız Filistin hükümeti olmayınca da, yer altı kaynaklarını yöneten bir durum yakalamak' dedi.
Ekmek istiyorsan Ekmel, lavaş istiyorsan Mansur Yavaş
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, düzenlediği basın toplantısında seçim sloganıyla ilgili eleştirilerin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Bursa'da basın toplantısı düzenleyen İhsanoğlu, seçim kampanyasına getirilen eleştiriler hatırlatılınca, mizahın güzel bir şey olduğunu söyledi. İhsanoğlu, şöyle konuştu: 'Biraz da milletin eğlenmesi lazım. Mesela 'Ekmek istiyorsan Ekmel, lavaş istiyorsan Mansur Yavaş.' Güzel şeyler. Hoşuma gidiyor bunlar. Biraz da gülmek lazım değil mi? Yeter ki zarif olsun, yeter ki seviyeli olsun.' Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasıyla ilgili görüşü soruyan İhsanoğlu, bunun çok hassas ve tarihi bir konu olduğunu belirterek, 'Halkımızın bu konudaki taleplerini biliyorum. 1980'de Ayasofya ibadete açıldığında orada ibadet imkanı bulan mutlu insanlardan biriyim. Bu konuda hükümetin alacağı kararı ise doğrusu bilmiyorum. Sayın Başbakan Erdoğan'a sorulduğunda, 'Önce bir Sultanahmet'i doldurun, sonra Ayasofya'ya bakarız' dediğini hatırlıyorum' dedi. İhsanoğlu, seçilemezse siyasette aktif görev alıp aylmayacağı sorusuna cevap vermedi.