Şarkılarıyla işçilere nefes olacaklar

Bazı sanatçı ve gruplar silikozis hastası kot kumlama işçileri için bir araya geliyorlar.

Toplumsal konulara olan duyarlılıkları ile ön plana çıkan Arif Sağ, Cahit Berkay, Kardeş Türküler, Zeynep Tanbay, İclal Aydın, Mor ve Ötesi, Yasemin Göksu, Şebnem Sönmez ve Anadolu Ateşi gibi sanatçı ve gruplar, silikozis hastası kot kumlama işçileri için bir araya geliyorlar. Sesimiz Nefesimiz ismini taşıyan konser, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde bugün saat 19.00’da başlayacak.

Silikozis hastası 24 yaşındaki Ruhat Yıldırak’ın da 39. kot kumlama işçisi olarak hayatını kaybetmesinin ardından, kot kumlama atölyelerinde çalışan işçiler örgütlenme çalışmalarını hızlandırdı. Dünyada ilk kez Türkiye’de görülen kot kumlamaya bağlı gelişen silikozis hastalığı nedeni ile 500 işçiye silikozis teşhisi konurken bu hastalardan 39’u hayatını kaybetti. Uzmanlar hastalığın önlenebilir bir meslek hastalığı olduğunu vurgularken Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi’nden sanatçı Yasemin Göksu, “Konserle silikozis hastalığına dikkat çekmek ve şu an hasta olan işçilere maddi destek sağlamak istiyoruz” diyor ve ekliyor “Eğer kum taşlama atölyeleri ile ilgili ciddi düzenlemeler yapılmazsa tüketici bilinci oluşturmayı ve kumlanmış kotlara karşı bir tavır almayı hedefliyoruz.”

Toplumun dikkatini çekmek istiyoruz”

İclal Aydın: “Daha önce de çalışma koşulları, hastalıkları ve ölümleri ile gündeme geldi kot kumlama işçileri. Gazze’de hayatını kaybedenlere üzülüyor, 70 milyon dolardan fazla para toparlayabiliyoruz. Peki ya gözümüzün önünde hayatını kaybeden kot kumlama işçileri? Ayrıca sadece onlar değil Türkiye’deki bir çok işçinin sosyal güvencesi yok, hayat standartları insani koşullarda değil. Tuzla tersane işçileri farklı mıydı? Türkiye’de artık sivil toplum bu konuların farkında ve aktif olarak karşısında durmalı. Bu dayanışma gecesi ile ümit ediyorum ki bu hastalığa dikkat çekeceğiz.”

Cahit Berkay: “Ülkemizde insanlar çok uygunsuz, insanlık dışı ortamlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Kot kumlama işçileri de onlardan. Devletin bu ayıbın üzerine gitmesi ve bu atölyelere yönelik çözümler bulması gerekiyor. Bizim bu konserdeki amacımız hem toplumun hem de devletin dikkatini bu konuya çekmek.”

Mustafa Erdoğan: “Bütün dünyada modern cihazlarla yapılıyor kot kumlama işlemi maalesef bizim ülkemizde ortaçağ dönemimden kalma yöntemler uygulanıyor ve onlarca insan hayatını kaybediyor. Bizim ülkemizde insan hayatı ucuz. Biz kot taşlama işçileri ile bir arada olmak için ve toplumun dikkatini kot taşlama işçilerine çekmek istiyoruz.”

Taraf

Kültür-Sanat Haberleri