Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan (TŞOF) yapılan açıklamada, TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Bahçelievler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halit Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin belirlediği 11 esnaf odasının oluşumuyla minibüslerin modern, çağdaş ve konforlu bir hale getirilmesi için ortak çalışma başlatıldığı kaydedildi.
Esnaf Odaları ve Ulaşım Daire Başkanlığı’nın ortak çalışmalarının yavaş yavaş şekillenmeye başladığını belirten Yılmaz, minibüslerin artık çağdaş konforlu modern bir şekilde yapılandırıldığının altını çizerek şunları kaydetti: “Minibüsler artık kesinlikle alçak tabanlı, klimalı ve konforlu olacak. En önemlisi artık hiçbir minibüsçü istediği yerde yolcu indirip bindiremeyecek. Yapılacak çalışma ile mevcut İETT otobüs durakları genişletilecek. Genişletme çalışmalarının bitirilmesinin ardından minibüsler de otobüsler gibi İETT duraklarını kullanacak. Durak harici yolcu indirme bindirme yapan minibüslere ağır idari ve para cezaları verilecek.”
ŞOFÖRLERE EĞİTİM VE SINAV UYGULANACAK
Tüm minibüslerin ön camında mobil (ODS) takip cihazlarının olacağını ve böylelikle her aracın kontrol altında tutulacağını söyleyen Yılmaz, çalışmalarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Minibüsler hareket halinde ve durduğu yer itibariyle online bir şekilde izlenecek ve durak dışı yolcu alınmasının önüne geçilecek. En önemlisi taksi ve minibüslerde çalışacak şoförler eğitime tabi tutulduktan sonra girecekleri sınav sonucu başarı durumuna göre sertifika alacaklar. Sertifika alan şoför için dijital kart uygulaması yapılacak. Bu dijital kart olmadan araç çalıştırılamayacak. Dijital kartta şoförün tüm bilgileri belirlenecek. Böylece şoförün tüm hareketleri kontrol altına alınmış olacak.” İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda seriliği ön plana çıkartmaktan yana olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Bunun için de bazı güzergahlarda tercihli yol uygulaması başlatılıyor. A/31 Mahmutbey minibüslerinin kullandığı Şirinevler -Mahmutbey güzergahı. Bu yol sarı şeritle çizilerek 2’ye ayrılacak ve çizgi ile belirlenen şeridin sağ tarafını İETT, halk otobüsleri, ticari taksiler ve ticari minibüsler kullanabilecek. Hususi araçların bu tercihli yolu kullanabilmesi için araçta en az dört yolcu bulunması gerekiyor. Bunun dışındaki araçlar ağır cezalara çarptırılacaklar”
İNTERNETLİ VE ŞARJLI MİNİBÜSLER OLACAK
Mevcut minibüslerin 700-800 tanesinin konforlu, klimalı, seri taşımacılık yapabilecek ve araç içerisinde internet bağlantısı ile her türlü telefon şarjının yapılabileceği özellikte olacağını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “9+1 tarzında VİP hizmet düşünülüyor. Bu tür çalışma yerlerinin tespitini İBB Ulaşım Daire Başkanlığı şu an yapıyor. Konseptini yine İBB Ulaşım Daire Başkanlığı belirleyecek. Şoförler tek tip elbise giyinecek. Bu da taşımacılıkta bir devrim niteliğinde olacak. İstanbul da bir kısım ticari taksilerde VİP yolcu taşımacılığı yapılacak. Mevcut ticari taksilerden yapılması düşünülen VİP taksi taşımacılığı farklı bir araç taşımacılığı olacak. Son derece konforlu aracın içerisinde wireless internet (kablosuz internet bağlantısı), televizyon ve navigasyon gibi hizmetler verilecek. Bu çalışmalarla İstanbul’da taşımacılık Avrupa standartlarının üstüne çıkacak. En önemlisi ülkemizde taşımacılığın renginin değişimi İstanbul’dan başlamış olacak.”