Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de aralarında bulunduğu 14 sanık, “rüşvet almak, dolandırıcılık, kamuyu zarara uğratma, kişisel verileri saklamak ve yaymak“ suçlamalarıyla, 7 Kasım 2013 Perşembe günü saat 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.
6 saat süren ve 4 kez ara verilen davada Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yel, Şinasi Yalçın ve Zabıta Müdürü Semra Kartal yazılı savunma yaparken, kaymakamlıktan şehir dışında olduğuna yönelik izin belgesi alan Şükrü Genç’i ise avukatları savundu. Sanıklardan Mahmut Yalçın, ifadesinde Türkiye’nin gündemine oturan “RÜŞVET DAVASI”ndaki çarkın nasıl döndüğünü anlattı.
Sanık Mahmut Yalçın: “Şükrü Genç’in talimatıyla 3 Milyon TL topladım”
İfadesinde Şükrü Genç tarafından Bahçeköy’de görevlendirildiğini ve talimatları bizzat kendisinden aldığını anlatan Yalçın, “Bu paranın alınacağı hususunda sanıklardan Şükrü Genç ve Yılmaz Tank’ın bizzat bana beyanları oldu. Bana parayı ödüyorlardı bende bu parayı Yılmaz Tank’a veriyordum. Bu olay yaklaşık 8 ay sürdü bu şekilde yaklaşık 3 Milyon TL para topladım” dedi. Şükrü Genç’in para aldığına da bizzat şahit olduğunu söyleyen Yalçın, elindeki tüm delilleri mahkemeye teslim edeceğini söyledi. Mahkemede rüşvet vermek suçlamasıyla yargılanan TELPA A.Ş’nin yetkilisi Tayfun Yarımbaş ise ifadesinde kaçak yapı karşılığında 150 BİN TL para ödediğini söyledi.
Başkan tarafından görevlendirildim
Mahmut Yalçın milyonlarca lira rüşvetin toplandığı Bahçeköy Skandalı iddialarıyla ilgili mahkemede şu ifadeleri kullandı: “Ben 2009 yılında, sanıklardan Şükrü Genç’in belediye başkanlığına seçilmesiyle birlikte Sarıyer Belediyesi’nde çalışmaya başladım. Aynı sene Bahçeköy Belediyesi kapandı. Bu yerin Sarıyer’e bağlanması nedeniyle Sarıyer Belediyesi ile aradaki irtibatı sağlamak, vatandaşların sorunlarını çözmek amacıyla sanıklardan Şükrü Genç ve Yılmaz Tank’ın bilgisi dahilinde görevlendirildim. Bu yerdeki yapıların çoğu kaçaktı ve ruhsatları bulunmuyordu. Ben söz konusu yere taşeron firmanın işçisi olarak girdim. Bu yerlerde tadilat veya benzeri yapım işleri olduğu zaman iskele parası adı altında para alınıyordu. Bu paranın alınacağı hususunda sanıklardan Şükrü Genç ve Yılmaz Tank’ın bizzat bana beyanları oldu.”
Yaklaşık 3 Milyon TL topladık
Sanıklardan Zabıta Müdürü Ayşe Semra Kartal’ın sorumluluğunda bulunan zabıtalar bu yerlerle ilgili para ödenmediği takdirde tek bir çivi bile çaktırmıyorlardı. Ayrıca Ayşe Semra Kartal haftada 3-4 kez gelip özellikle bu yerleri kontrol ediyordu. Belli bir zaman geçtikten sonra doğrudan bu işlemlerin yapıldığı esnada vatandaşlar benim yanıma geliyorlardı. Bana parayı ödüyorlardı bende bu parayı Yılmaz Tank’a veriyordum. Bu olay yaklaşık 8 ay sürdü bu şekilde yaklaşık 3 Milyon TL para topladım. Bu paradan herhangi bir pay almadan Yılmaz Tank’a verdim.
Şükrü Genç ile konuşunca usulsüz olduğunu anladım
Sonrasında yüksek meblağlı ödeme yapanlar benden makbuz istemeye başladılar. Bu şekilde beni sıkıştırdılar. Bu konuyu Şükrü Genç ve Yılmaz Tank’la kahvaltıda konuştuk. Ben o andan sonra toplanan paraların usulsüz olduğunu anladım. Bu dönemde TELPA A.Ş’ye 10 bin TL tutarlı taşeron firma adına makbuz kesildi. Söz konusu şahısların kaçak yerlerle ilgili yapılan işlemlerden dolayı belediyeye ödenen usulsüz paralarla ilgili küçük küçük meblağlar istemiyordu. Büyük şirketler veya holdingler muhasebe kayıtlarında gider göstermek için makbuz istiyordu. Zaten problem bundan sonra çıktı ve bu aşamaya gelindi.
Şükrü Genç ve Yılmaz Tank para toplama görevini bana verdiler
Söz konusu bu yerlerden paraların toplanması görevini Şükrü Genç ve Yılmaz Tank tarafından tarafıma verildi ve bu yönde beyanda bulunan tanıklarım da vardır. Para aldığım kişiler de bellidir. Dinlendiğinde gerçek ortaya çıkacaktır.
Para eksik gelince inşaatları durduruyorduk
Ben belediyeden gönderilen şahısların bana verdiği paraları alıyordum. Ben herhangi bir şekilde bu şahıslarla para konusunda bir diyaloğa girmiyordum. Belediye Başkanlığınca bu miktar belirleniyordu. İlk 2-3 ay Gelirler Müdürlüğü’nde görevlendirme yapılmamıştı. Bu yüzden vatandaşlar da paraları bana veriyordu. Hatta paranın eksik ödendiği durumlarda zabıta tarafından inşaat durduruluyordu ya da mühürleniyordu. Para tamamlanınca inşaat devam ediyordu.
Fişlemeyi Şinasi Yalçın’ın isteği üzerine yaptık
Söz konusu personel isimlerinin yanındaki siyasi görüşler Şinasi Yalçın’ın istemi ile Yılmaz Tank’ın söylemi ve benim bunu not etmem suretiyle gerçekleştirilmiştir. Belgeleri Yılmaz Tank, Şinasi Yalçın’a götürmüştür. Söz konusu Sarıyer Belediye Başkanlığı, 20 yıl sonra alınmış bir yerdi. Bahçeköy’de çalışan personelin görev yerlerinin belirlenmesi için bu belge düzenlenmiştir.
Şükrü Genç’in para aldığına şahit oldum
Bana belediye tarafından almam gereken miktar söyleniyordu. Belirlenen miktarın altında ödeme yapıldığı zaman Yılmaz Tank, Şükrü Genç ile görüşüyordu. Görüşme sonrasında inşaatın başlatılıp başlatılmayacağı kararlaştırılıyordu. Benim almadığım daha doğrusu doğrudan Yılmaz Tank veya Şükrü Genç’e ödendiğini biliyorum. Hatta bir kez Şükrü Genç’e para ödendiğine şahit oldum. Söz konusu kişi Anadolu Ateşi’nin kurucusu Mustafa Erdoğan’dır. Evinde başkana 20 bin TL ödemede bulundu. Ben bizzat gördüm. Orada bulunan diğer kişileri de yazılı olarak bildireceğim.
TELPA yetkilisi: “150 Bin TL verdim”
Mahkemede rüşvet vermek suçlamasıyla yargılanan TELPA AŞ’nin müteahhidi Tayfun Yarımbaş ise ifadesinde şunları söyledi: “Ben TELPA şirketi adına Bahçeköy’de yapılan daha öncesinde var olan tadilatla genişletilen bir binanın yapım işiyle uğraşıyordum. Mahmut Yalçın’ı Bahçeköy’e görevlendirilmiş bir nevi belediye başkanı gibi atanan biri olarak biliyordum. Ve Bahçeköy’de yapılacak olan bir bina için 150 bin TL vermemi istedi. Bende kendisine 150 bin TL verdim. Arada 3 hafta geçip fatura ya da makbuz gelmeyince gittim istedim. Bunun üzerine bir şirket adına bana 10 bin TL’lik makbuz verildi. Diğer makbuzları alamayınca firma ile ilişkim kesildi.”
16 Nisan’a ertelenen Rüşvet Davası’nda Başkan Yardımcıları Recep Yel, Şinasi Yalçın ve Zabıta Müdürü Semra Kartal yazılı savunma yaptı. Savunmaların detayları da gelecek.
Sarıyer Manşet Gazetesi
Sarıyer Belediyesi'nde Rüşvet Çarkı!
Sanık Mahmut Yalçın, ifadesinde Türkiye’nin gündemine oturan “RÜŞVET DAVASI”ndaki çarkın nasıl döndüğünü anlattı.
{{member_name}}
{{formatted_date}}
{{{comment_content}}}
YanıtlaYükleniyor ...
Yükleme hatalı.