Şanlıurfa'da İki Dilli Hayat -video

Şanlıurfa'da, BDP il binasında toplanan 13 sivil toplum örgütü, iki dilli hayat projesi için bildiri hazırladı.

Toplantıda sivil toplum örgütleri adına konuşan Kurdi-Der yöneticisi Osman İzgör, iki dilli hayat kapsamında, bundan sonra basın açıklamalarını Kürtçe yapacaklarını söyledi. İki dilli hayat çerçevesinde, Kürtçe ve Türkçe hazırlanmış olan sarı, kırmızı, yeşil renklerdeki takvimlerin dağıtıldığı BDP İl teşkilatının telefonların arayanlar ise Kürtçe telesekreter ile yönlendiriliyor.

BDP il binasında toplanan 13 sivil toplum kuruluşu temsilcileri iki dilli hayatta geçmek için 21 Şubat 2011 tarihine kadar sürecek bir imza kampanyası başlattı. Sivil toplum örgütü temsilcileri adına gazetecilere açıklama yapan Kurdi-Der yöneticisi Osman İzgör, bundan sonraki basın açıklamalarını Kürtçe yapma kararı aldıklarını söyledi. İzgör, daha sonra aldıkları karar gereği açıklamasını Kürtçe olarak sürdürdü. İzgör, Kürtçe konuşmasında, bir halkın kendi kimliği ve ana dili ile yaşaması gerektiğini savunduklarını ifade ederek, "Ana dil ve ana dilde eğitim hakkı maalesef Türkiye'de kabul edilmiyor ve milyonlarca insanın konuştuğu Kürtçe yok sayılıyor. Dil bir toplumun en değerli yapı taşıdır. Dil toplumun kültürünü ve tarihini gelecek kuşaklara aktararak tarih bilinci oluşturur. Çok kültürlülük bir tehdit değil, renktir. Dil bir toplumun en önemli kültür değeridir, dil düşüncenin kendisidir, dil bir ulusun aynasıdır. Bu nedenlerle ana dilimiz Kürtçe'ye konan yasakların kaldırılıp, ana dilde eğitim öğretim talebimize olumlu yanıt verilmesini bekliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sivil toplum örgütü yöneticileri ile BDP'liler, iki dilli hayat projesi için hazırlanan bildiriyi imzaladı.

KÜRTÇE TELESEKRETER VE TAKVİM

İki dilli hayatta geçiş projesi kapsamında harekete geçen BDP Şanlıurfa İl Başkanlığı ise, ilk olarak dahili telefonlarına çıkan telesekreterin konuşmasını Kürtçe'ye çevirdi. BDP'yi arayanların karşısına çıkan telesekreter Kürtçe konuşarak, arayanı istenilen kişiye yönlendiriyor. BDP teşkilatı ayrıca 2011 yılı için hazırlanan sarı, yeşil, kırmızı renkli takvimleri de dağıtmaya başladı. Kürtçe ve Türkçe ifadelerin yer aldığı takvimde, BDP'nin yürüyüşleri ile KCK operasyonu kapsamında tutuklanan İl Başkanı İbrahim Ayhan'ın fotoğrafları yer alıyor.

 

Yerel Haberleri