Sanatçılar Açılıma Ne Dedi?

Başbakan Erdoğan'ın sanatçılarla buluştuğu ve açılıma yeniden hız verdi. Peki sanatçıların görüşü ne?

Sanatçılar, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki kahvaltıya, girişlerinde görevliler tarafından isimleri listeden kontrol edildikten sonra içeri alındı. Listede adı yer almayan Murat Kekilli kahvaltıya katılmadan ofisten ayrıldı.

 

Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca, Başbakan Erdoğan'ın sanatçılarla görüş alışverişinde bulunmasının son derece olumlu bulduğunu söyledi.

 

Toplantıya üzerinde ''Çocuklar için adalet çağrıcıları'' yazılı dosyayla gelen Rojin ise ''Benim de bu ülkede rahatsız olduğum konularla ilgili, bu ülkede artık acıların çekilmemesi için söyleyecek sözlerim var'' dedi.

 

Rojin, 16 yaşında ergenlik çağındaki çocukların hapiste olmasının yürek sızlatan bir konu olduğunu belirtti.

 

Sanatçı Nihat Doğan da ''Bu meselenin çözümü noktasında yapılacak ilk hareket, mevcut cunta Anayasasının değiştirilip, yerine özgürlüklerle donatılan demokratik bir Anayasa hazırlanması'' diye konuştu.

 

Doğan, toplantıda Başbakan Erdoğan'a ''Bu devlete dışarıdan atılan bir mermi bu milleti bölmez, milletlerin birbirlerine olan sevgi tomurcuklarını filizlendirir ama bu devlete atılan ayrıştırıcı, 'sen çobansın', 'kırosun' gibi ötekileştirici zihniyet mermileri bu devleti böler. Yeni Anayasada en ağır ceza, ırkçılığa olmalı'' diyeceğini ifade etti.

 

Türk halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş da ''TOKİ evleri yapıyorlar çok güzel. Garibe, fakir ve fukaraya vereceklerini söylediler. İşi olmayan, gecekonduda oturanlara da yardım yapılsın. Açılımı ben bilmem'' diye konuştu.

 

Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ ise bu açılımın içini görmek istediğini dile getirerek, ''Umuyorum Başbakan bize içinde neler var, neler yok anlatır. Bu açılımın bir hükümet projesi değil, devlet projesi olduğunu söylüyorlar. Devletin ilk defa sanatçılarla bir meseleyi paylaşıyor olması enteresan ve sevindirici. Sanat penceresinden de görmek istiyorlar anladığım kadarıyla. Bazı eleştirilerim de olacak'' dedi.

 

Sinan Özen de Türkiye'de insanların moralinin bozuk olduğunu savunarak, ''Daha fazla gözyaşı dökülmemesini istiyorum. Mutlu bir ülke, gülen bir Türkiye görmek istiyorum. Ben sanatçı olarak üzerime düşeni yapmaya hazırım'' diye konuştu.

 

Özdemir Erdoğan da Başbakan Erdoğan'ın sanatçıların görüşlerini almasının çok iyi olduğunu ifade ederek, ''Sanatçılar önce fikir üretecek, bu ilimin süzgecinden geçecek, ondan sonra siyasiler bu fikirler doğrultusunda yeni yaşam boyutları bulacak'' dedi.

 

Fatih Kısaparmak da ''Asıl görüş alınması gereken merci halkımızdır. Bu denli hassas bir konuda halkın görüşüne başvurulmalı, referandum yapılmalıdır'' diye konuştu.

 

Çalışma ofisine gelen Başbakan Erdoğan, kendisinden önce ofise gelen sanatçıların elini sıkarak ''Hoşgeldiniz'' dedi.

 

Daha sonra salona geçen Erdoğan, burada masanın etrafında dolaşarak sanatçıların hepsine teker teker ''Hoşgeldiniz'' diyerek, bazı sanatçılarla da bir süre sohbet etti.

 

TOPLANTI SONRASI GÖRÜŞLER

 

Basına kapalı olarak gerçekleşen ve 4,5 saat süren toplantının ardından çıkışta Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyi değerlendiren Funda Arar, toplantıda demokratik Türkiye için yapılması gerekenlerin konuşulduğunu belirtti.

 

Dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik üstüne sohbetlerin yapıldığını anlatan Arar, Başbakan Erdoğan'ın sanatçıların birlik olmasını istediğini, kendilerinin de dileklerinin bu olduğunu ifade etti.

 

Arar, toplantıya katılan sanatçıların ''demokratik açılım'' konusuna destek vermek için konserler düzenlenmesi gerektiğini belirttiklerini kaydederek, ''Ancak henüz bir konser planlaması yok. Ülkedeki kanın durmasını hepimiz istiyoruz'' dedi.

 

Türk sanat müziği sanatçısı Safiye Soyman da toplantıda çok güzel şeylerin konuşulduğunu belirterek, ''Başbakan'ı çok seviyorum ve her zaman arkasındayım. Sanata ve sanatçıya çok büyük katkısı var. Onun için ayrıca çok seviyorum ve seviyoruz. Başbakanların hepsi değerli ama Erdoğan bambaşka. Sanatçılar Alevi, Çerkez, Kürt, Ermeni diye hiçbir zaman ayrım yapmadı, yapmayız. Artık şehit cenazesi görmek istemediğimizi söyledik'' diye konuştu.

 

Sanatçı Orhan Gencebay da Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların aşılmasında birinci görevin yönetenlere düştüğünü belirtti.

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin, ülkenin iyi olmasını isteyeceğine inandığını dile getiren Gencebay, ''Bana göre açılım derken, başlıklar farklı olabilirdi. Cumhuriyetimizin başlangıcından beri temel prensiplerin uygulamalarıyla ilgili, eksik kalan uygulamaların açılımıyla ilgili olabilirdi. Keşke başından beri bunlar yapılsaydı da bu sorunlar olmazdı. Büyük bir devletimiz var bunların üstesinden geliriz evvel Allah'' dedi.

 

Sanatçıların son derece duyarlı kişiler olduğunu ifade eden Gencebay, ''Sanatın da ayrıca siyaseti olmaz. Sanat ayrıca her yerde tarih boyu vardır, bundan sonra da devam edecektir. Biz ülkemizi, insanları seviyoruz. Ülkemizin iyi olması için gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Sanatçılar olarak olumsuz bir şey olduğunda tepkimizi gösteriyoruz ama bunu siyasi olarak yapmayız, çünkü sanat siyaset üstüdür. Biz taraf olsak ancak halktan tarafız, olumludan, güzelden iyiden tarafız. Bu ülke bizim, bu ülkeyi güzel tutalım. Bu ülke, bölünmez bütünlüğüyle bizim ülkemizdir bizim vatanımızdır'' şeklinde konuştu.

 

Gencebay, toplantıda çok da şairane ifadelerde bulunduğunu, bütün sanatçıların onun ifade tarzını sevdiğini sözlerine ekledi.

 

ERDOĞAN'A ÇOCUKLARLA İLGİLİ DOSYA

 

Rojin de çocuklarla ilgili hazırladığı dosyayı Başbakan Erdoğan'ın anlayışla karşıladığını ve bu konuda yasal düzenleme yapacaklarını söylediğini anlattı.

 

Bazı sanatçıların Erdoğan'ın daha cesur adımlar atmasını istediklerini belirten Rojin, Erdoğan'a eski Kürtçe şarkıların yer aldığı bir albüm yapılabileceğini söylediğini dile getirdi.

 

Rojin, ''Dünyanın neresinde olursanız olun, görüşünüz ne olursa olsun, işin içine çocuk girince hiçbir şeyin önemi yok. Filistinli çocuklar için çığlık atıyoruz, aynı tepkiyi eline taş alan çocuklar için de göstermeliyiz'' dedi.

 

Açılım çalışmalarının durmuş gibi göründüğünü belirten Rojin, ''Başbakan bu konuda çok iyi niyetli. Bu savaşın maliyeti çok büyük. Kardeşliğin yolu kanın durmasından geçiyor. Toplantıda İbrahim Tatlıses 'Hastalar bile acil olunca hemen müdahale ediliyor. Demokratik açılım bu ülkenin acil hastalığı' dedi'' şeklinde konuştu.

 

Neşet Ertaş ise ''Demokratik açılım denilen şeyleri pek anımsayamıyorum. O yıllar Türkiye'de yoktum. Söylenenlerin çoğunu anlayamadım. Başbakan olumlu şeyler söyledi. Demokratik açılım denilen demokrasi midir?'' dedi.

 

Arif Sağ da ''Bugünkü olayın en önemli yanı, devlet Türkiye'deki gelişmelere, yaşanan sorunlara sanatçı gözüyle bakmaya çalışıyor. Böyle bir izlenim edindim'' diye konuştu.

 

''TÜRKİYE 30 YILDIR ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ''

 

Sanatçı Erol Evgin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanatçıların Türkiye'yi nasıl gördüklerini anlamaya çalışmasının, sanatçı ve sanata verilen önem açısından çok önemli olduğunu söyledi.

 

Toplantıda bazı sanatçıların ve sivil toplum kuruluşları başkanlarının görüşlerini aktardığını belirten Evgin, ''Çok çok olumlu bir toplantı oldu'' dedi.

 

Toplantıda Türkiye'nin genel konuları ile sanatçıların sorunlarının konuşulduğunu ifade eden Evgin, bir gazetecinin ''Başbakan Erdoğan sizden bir şey istedi mi?'' sorusunu, ''Sanatçıların bir adım daha öne çıkmasını istedi. Bir adım daha öne çıkarak demokratik açılım ve Türkiye'nin her türlü sorunu konusunda destek istedi'' diye yanıtladı.

 

Evgin, ''demokratik açılım'' konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine de ''Türkiye'de her şeyin uygar platformlarda konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye 30 yıldır çok büyük acılar çekti. Bu acıların sona erdirilmesi gerekir'' diye konuştu.

 

Öte yandan, toplantıyı Erbil'den 15 yıldır yayın yapan Kürdistan TV de diğer basın mensuplarıyla dışarıdan izledi.

 

Kültür-Sanat Haberleri