Yeni geliştirilen yazılımlarla, oyun sektörü artık sadece eğlenme amaçlı olmaktan çıkıyor ve para kazandıran bir arena haline geliyor. Küçük yaştaki çocuklar oyun karakterleri üretiyor ve satarak para kazanıyor. Pek yakın bir zamanda, bilişim pazarında çocuk patronların sözü geçecek.
SANAL ALEMİN ÇOCUK PATRONLARI
Okul çağındaki çocuklar arasında oynanan 'Metin 2' oyunu, zararlı ve tehlikeli ögeler içermesine karşın özellikle küçük yaşlardaki çocuklar arasında salgın gibi yayılmaya devam ediyor. Hem maddi hem de manevi açıdan tamamen zararlı olan bu oyun, bilişim sektörünün en kuvvetli dalı olmuş durumda. Küçük yaşlardaki çocuklar, oyun içerisinde geliştirdikleri sanal karakterleri satarak para kazanıyorlar. İnternet ortamında bir çok forum sitelerinde karakterlerini satan çocuklara rastlanıyor ve şimdiden bu konuda ciddi bir sanal pazar oluşmuş durumda.
Karakter alış satışıyla ilgili birçok forum sitesinde konu açılırken, sadece bu pazara dönük olarak yayın yapan internet siteleri bile var. www.charcidede.com adında bir site, 'Metin 2' oyununa ait karakterlerin pazarlanabileceği bir alışveriş platformu haline dönüşmüş durumda.Sitede oyun karakter ilanları yer alıyor ve karakter satmak ve satın almak isteyenler buluşturuluyor. Site ilanlarında Oyuncu karakter fiyatları 100 TL ve 10,000 TL arasında değişiyor. Karakter geliştirerek satan 8-15 yaşları arasında çok sayıda çocuk, 5 bin TL gibi büyük rakamlarla tanışmış durumda.
SANAL HIRSIZLIKLAR CİNAYETLE SONUÇLANABİLİYOR
İşin bir diğer yönü de sanal hırsızlık boyutu. Birbirinin şifrelerini kırarak karakterlerini çalan sanal hırsızlar da var bu piyasada. Bazan bu sanal hırsızlık olaylarının sonuçları sanal alemden gerçek aleme taşınarak cinayetlerle de sonuçlanabiliyor. Çin’de bir oyuncu, oyunda çok değerli olan kılıcı çaldığı gerçekçesiyle bir başka oyuncuyu öldürmüş. Cinayet sonrası Çinli oyuncu idama mahkum edildi. Bu tür sanal facilara nedeniyle Çin hükümeti, üç saatten fazla bilgisayar başında kalmayı yasakladı. Online denetim sistemi sayesinde, oyun üç saatten fazla oynandığında oyundaki karakter gerilemeye başlıyor.
AİLE HEKİMLERİ VE UZMANLAR UYARIYOR
Uzmanlar, sanal alemde sıkça vakit geçiren çocuklarla ilgili aileleri uyarıyorlar. Çocukların saatlerce bilgisayar başında durmaları ve hırs sayesinde başka birşey düşünmemeleri, çocukları sosyal ortamdan uzak tutuyor ve kişilik bozukluklarına yol açıyor. Çocuk gelişimi uzmanları aileleri bu konuda dikkatli davranmaya ve çocuklarının bilgisayar kullanımını sınırlamaya çağırıyor. Uzmanlara göre; sürekli bilgisayar kullanımı kişilik ve sosyalleşme bozukluklarının yanı sıra, bel ağrıları, görmede bozukluk ve algı gecikmesi gibi sorunlara da yol açıyor.
METİN-2 OYUNU MUSA CİNAYETİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Metin-2 oyunu, Erzurum'da geçtiğimiz aylarda Musa Kang isimli bir çocuğun cinayete kurban gitmesiyle gündeme gelmişti. Musa'nın öldürülmesine, başkalarının şifresini kırarak oyun karakteri çaldığı ve bu yolla para kazandığı iddia edilmişti. Bu olay hakkında polis soruşturması halen devam ederken, İçişleri Bakanlığı Metin-2 oyunu için 18 yaş sınırı getirmiş ve 81 il valiliğine tebliğ etmişti.
HaBertaraf.com