AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik'in BDP'nin 'Özerklik' çalışmalarına ilişkin söylediği "Tartışmalar Türkiye için bir suikast girişimi" açıklamasına BDP'den yanıt geldi. BDP'liler AK Parti'li Çelik'i 'bilgisiz ve samimiyetsiz olmakla' suçladı.
Çelik'in sözlerini Habertürk'te katıldığı bir programda eleştiren BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Türkiye'nin 90 yıldır Kürt sorunun çözemediğini belirterek, "Bizler Türk'ün Türk, Kürt'ün Kürt, Alevi'nin de Alevi gibi yaşadığı demokratik bir Türkiye istiyoruz. Bunun gerçekleşmesinin tek yolu ise yasaların değişmesidir" dedi.
Ömer Çelik'e 'Suikastın ne olduğuna baksın' sözleriyle seslenen Sakık,"Kürt halkı yıllardır asimile edilmek isteniyor, baskı görüyor. Bu tutum sorunları çözmedi. Bunu herkesin bilmesi lazım" dedi. AK Parti iktidarıyla muhalefet partilerini 'rant sağlamak' iddiasıyla suçlayan Sakık,"Siyasiler Kürt sorunun rant sorununa dönüştürdüler. BDP yeni bir Anayasa için çalıştay düzenliyor. Demokratik Toplum Kongresi de özerkliği içeren başka bir taslak hazırlıyor. Siyasi partilerin görevi ortak bir konsensus oluşturarak yeni bir anayasa hazırlamak olması gerekirken, siyaset dünyası bu noktada değildir" dedi.
KURULUŞ FELSEFESİNE AYKIRI DEĞİL
Sakık, BDP'lilerin Abdullah Öcalan'ın baskısı nedeniyle özerklik taleplerini dillendirdiği yönündeki iddiaları ise yalanladı:
"Böyle bir baskı sözkonusu değildir. Bu sorunların çözümü için herkesin iradesini ortaya koyması lazım. Buna demokratik özerklik diyebilirsiniz ama biz bunu tartışmıyoruz. Bu talepler Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine aykırı değil. 1920'lerde hazırlanan anayasa halkları kucaklayan bir özelliğe sahipti. 2010'da 1920'lerin anayasasını aratan bir pozisyondayız."
"YA BİLGİSİZ YADA SAMİMİYETSİZ"
BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise CNN Türk'ün yayınında tartışmalara katıldı. AK Partili Çelik'i 'Ya sayın Çelik, AKP'nin söylediklerinden habersiz yada partisinin sözlerinin arkasında duramayacak kadar samimiyetsiz" sözleriyle eleştirdi. Daha önce Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 7 bakanlığın görevlerinin yerel yönetimlere aktarılması için yasal düzenleme yapıldığını anımsatan Halis, düzenlemenin dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiğinin altını çizdi.
Halis, şunları söyledi:
"Bir Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısını, bayrağını reddetmiyoruz. Sözkonusu edilen özerklik, ancak anayasal bir güvence ile sağlanır. Olayı sadece bir güvenlik güçleri oluşturma algısı olarak algılanması yanlıştır. Dil bir halkın olmazsa olmaz unsurudur. Anadil hakkını almak için mücadele ederken, çift dil üniter yapıya zarar verir anlaşında olmamız mümkün değildir."