Sağlıktaki devrimi dünya örnek alıyor

Uluslararası kuruluşlar, Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı büyük dönüşümü dünyaya örnek gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, yayınladığı raporda yatak sayısı, personel, ekipmanların erişilebilirliği, krizlere hazırlık ve modern teknoloji konusunda Türkiye'y

DSÖ Başkanı ise Sağlık Bakanı Recep Akdağa'a gönderdiği mektupta, "Sıra dışı ilerlemeden çok etkilendim" dedi.

Türkiye'nin sağlık alanında attığı adımlar dünyanın dikkatini çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNİCEF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar hazırladıkları raporlarda sağlıktaki dönüşüme dikkat çekiyor.

Uluslararası Yansımalar Sağlıkta Dönüşüm Programı (UYSDP) raporlarında yer almaya başlayan dönüşüm ve yenilikler diğer ülkelere de örnek gösteriliyor.

ÖĞRENECEĞİMİZ ŞEYLER VAR

3 yıl önce Türkiye'deki sağlık sistemini inceleyen Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ile Dünya Bankası, Türkiye'nin diğer OECD ülkeleri ile arasındaki açığı kapattığı tespitini yapmıştı.

Raporda "Diğer ülkelerin Türkiye'deki sağlık reformlarından, özellikle personel verimliliğini artırmak üzere performansa dayalı ödeme sisteminin kullanılması konusunda, öğrenebileceği pek çok şey olabilir" ifadeleri yer aldı.

2 sene önce "Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesinde Türkiye Tecrübesinden Dersler" konulu bir çalışma yayınlayan Dünya Bankası ise şu tespitlere yer verdi:

SİGORTANIN KAPSAMI

"Türkiye, sağlık sigortası kapsamının genişletilmesi özellikle yoksul kesim için, sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi özellikle kırsal kesimde ve Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi Reformlarının sürdürülmesi için kurumsal kapasitenin inşası alanlarında dikkat çekici başarı elde etmiştir."

TÜRKİYE KRİZLERE HAZIR

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu sene yayınladığı raporda ise Türkiye'deki sağlık sisteminin krizlere hazırlıklı olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin afet ve acil durum yönetim sisteminin özellikle 1999'daki yıkıcı depremden edindiği dersler üzerine kurduğuna dikkat çekilen raporda "Türkiye'de afetlere karşı yönetim ve koordinasyon yapısında çarpıcı iyileşmeler kaydedildi" deniliyor.

DSÖ'nün raporunda, yatak sayısı, eğitimli personel mevcudiyeti, ekipmanların erişilebilirliği, acil durum tedarik malzemeleri ve modern tıp teknolojisi açısından Türkiye'deki hastanelerin büyük bir kapasiteye sahip olduğu da yer verildi. Diğer yandan uluslararası sağlık dergilerinde yayınlanan makalelerde de Türkiye'nin sağlık alanında yakaladığı başarıya dikkat çekiliyor.

 

9 yılda yapılanlar

AK Parti, Kasım 2002'de iktidara gelir gelmez açıkladığı Acil Eylem Planı'nda, "Herkese Sağlık" başlığı altında hedefler koydu. Dönüşümün başında kamu hastanelerinin tek çatı altında toplanması ve tüm vatandaşlara bütün hastanelerin kapısının açılması oldu. Bakanlık önemli bir proje olan aile hekimliğini ise 2010 yılı itibariyle tüm ülke genelinde uygulamaya soktu. Sağlık ocakları aile sağlık merkezine dönüştürüldü. Evde bakım hizmetini başlatan Sağlık Bakanlığı, merkezi randevu sistemini de hayata geçirdi. 112 acil servisinde yenilemeler oldu. Bakanlık, hava ambulansı ve paletli ambulansları 112 acil hizmetleri bünyesine kazandırdı. 2004 yılındaki düzenlemeyle SSK'lılar özel eczanelerden yararlanma hakkı kazandı. İlaç fiyatlarında indirimlerle fiyat dengelemesi yapıldı.

Anne ve çocuk sağlığı konusunda özel önlemler alındı. Özel sektörün sağlık alanına yatırım yapmasının önü açıldı. e-dönüşüm projeleri hayata geçirildi. 81 ilde afet durumları için özel eğitim almış sağlık personeli yetiştirildi. Avrupa'nın en büyük tıbbi kurtarma ekibi kuruldu. Türkiye genelinde koruyucu ve temel sağlık hizmetlerinde seferberlik başlatıldı.

 

Sıra dışı ilerleme beni çok etkiledi

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Sayın Margaret Chan, Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm kapsamında yakalamış olduğu başarıdan dolayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a övgü dolu bir mektup gönderdi. Chan geçen ay gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi: "Sayın Bakan, değişik vesilelerle ülkenizi ziyaret etme fırsatı buldum. Bu ziyaretler esnasında Türkiye'nin son 8-10 yılda sağlık alanında elde ettiği sıra dışı ilerlemeden çok etkilendim. Bu hükümetin toplumun sağlığına yönelik olarak ortaya koyduğu güçlü taahhütlerin bir delilidir. 2003 yılında temel halk sağlığı sorunlarına yönelik olarak uygulamaya başlanan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' özellikle anne ve bebek ölüm hızları, sigara içme oranları ve aşılama kapsamı gibi alanlarda çok etkileyici iyileşmeler meydana getirdi."

YENİ ŞAFAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri