Soy bir entelektüel ile ilgili en önemli noktalardan biri, onun bir tekrar olmamasıdır. Böyle bir fikir adamı, ele aldığı kavram ve konuları kendinden önce gelenlerden farklı bir tarzda yorumlar; söz konusu kavram ve konularla ilgili kalıpları ve önyargıları teker teker yıkmaktan çekinmez. Diğer yandan, soy bir entelektüel, okurlarını bir karmaşa ve altüst oluşla da baş başa bırakmaz; ezber bozan tutumunu, okuyucularına yön göstererek ve yeni fikirler için onlara ilham vererek taçlandırır.
İşte Cemil Meriç, çalışkanlığı ve hayatı ciddiye alan tutumuyla böylesi bir entelektüel portresi çizer. Peki, yetmiş bir yıllık çalkantılı ömründe pek çok talebe yetiştiren ve fikirleriyle ölümünden sonra da yaşamayı sürdüren bu fikir adamının düşünsel macerasını yeterince tanıyor muyuz?
Sağ ve Sol Karşısında Cemil Meriç'te, yazar Göksal Çetin, aramızdan ayrılışının üzerinden 20 yıl geçen Meriç'i, sağ-sol ayrımı konusunda ortaya koyduğu görüşleriyle daha yakından tanımamızı sağlıyor. Okuyucu, dile getirilişlerinin üzerinden uzun yıllar geçen bu görüşlerin aslında nasıl halen güncel yankıları olduğunu ve yaşanan politik çözümsüzlüklerin temelindeki sorunları bu kitap sayesinde daha iyi anlıyor.
***
Sağ ve Sol, politik zıtlaşmanın iki kutbu olarak, diyelim ki bundan 30 sene önce taşıdıkları anlama sahip değiller bugün. Ama iki sabit ve neredeyse evrensel olgu olarak her politik tartışmanın bir yerinde varlıklarını sürdürüyorlar. Meriç'in bütün entelektüel macerası boyunca sık sık eleştirdiği; yanlış yorumlanmalarının, gereksiz ve altyapısız biçimde sahiplenilmelerinin doğurduğu çelişkileri deşifre ettiği bu iki olgu Göksal Çetin'in kaleme aldığı kitapta son derece derli toplu ve kendi bağlamı içinde işleniyor.
Meriç'in, doğuşlarından itibaren bütün yönleriyle, kat ettikleri aşamalarla, dünyada ve Türkiye'de nasıl algılandıklarıyla; üstüne üstlük özel bir inceleme gayreti olmaksızın ele aldığı söz konusu iki kavrama ilişkin yorumlarını diğer birçok isim tarafından yapılan analizlerden farklı kılan, onun ne Sağ'ın ne de Sol'un içinden konuşuyor olmasıdır. Bu, sadece objektiflik adına takınılmış bir tavır değil kuşkusuz. Nitekim Meriç yaşamının son demlerine kadar Marksist olduğunu dile getirmekten çekinmemiştir. Ancak onun söz konusu iki kavrama karşı tutumu, bu kavramların Türkiye ve Türk düşüncesi açısından sahici bir karşılıklarının bulunmayışından kaynaklanıyordu. İşte Göksal Çetin konuyu bu ve benzeri boyutlarıyla ele alıyor.
Olgun Keser / Kırknar Dergisi
'Sağ ve Sol Karşısında Cemil Meriç', büyük münevverin adeta 'içimizdeki ayna' vazifesi gören "Sağ okumuyor. Boşuna bağırıyorum. Sol ise diyalogdan kaçıyor, küskün. Sol, sağın gösterdiği dostluğu göstermiyor, ihanet etmişiz neye ve kime?" sözlerinin ardındaki perdeyi aralama çabasının ürünü.
Aksiyon
Yazarın Biyografisi: Göksal ÇETİN; 1959 yılında Yozgat'a bağlı Sorgun ilçesinde doğdu. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. Uşak Ticaret Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 1990 yılında dil eğitimi almak üzere İrlanda-Dublin'e gönderildi. Türkiye'ye dönüşünde MEB'in Dünya Bankası ile ortak yürüttüğü projelerde görev almak üzere Projeler Koordinasyon Kurulu'nda görev aldı. 1995 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda çalışmaya başladı. 2000 yılında RTÜK Başkan danışmanlığına atanan ve 2001 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Siyaset ve Sosyal Bilimler bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Çetin, halen RTÜK bünyesinde Uzman Denetçi olarak çalışmaktadır.
Artus Kitap Kurumsal Bilgileri:
Gündoğumu Caddesi
Mete İş Merkezi
No: 17/13 Pk: 34672
Üsküdar/İstanbul
Tel: 0216 532 90 52
Faks: 0216 532 90 51